Начало История на медицината Лоботомии в началото 1950 година

Лоботомии в началото 1950 година

От 1950г.

Лоботомии в началото 1950 година - изображение

От 1940 до 1950 година огромен брой пациенти се подлагат на лоботомия. Около 60% от тях се лекуват в държавни болници. Медици предписват процедурата дори на хиперактивно четири-годишно дете.
Д-р Уолтър Фрийман разработва бърз и лесен метод за правенето на лоботомии на пациенти. Хирургичната манипулация започва да се нарича трансорбитална лоботомия. При нея хирургическият скалпел преминава през очните кухини.
До края на 1970 г. нововъведената техника се използва нерядко, за да успокои пациентите с разрушително и саморазрушително поведение. Този факт се описва от Кен Киси и често ужасява читателите на творбата му  "Полет над кукувиче гнездо".
През 1973 г., Международният конгрес на неврологичните хирурзи е прекъснат от протестиращите. Япония е домакин на събитието, а обществото протестира, защото на  японска територия все още се правят лоботомии на психично болни деца.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. https://suite.io/amy-sillup/3g4c2hk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеНовиниЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлСпортПсихологияХранене при...ФизиологияПатологияОрганизацииСнимкиАлтернативна медицинаМедицински изследванияИнтервютаЗаведенияСоциални грижиБотаникаСпециалистиАнкетиГеографияДиетиЛичности