Начало История на медицината Лутър Емет Холт и приносът му за развитието на педиатрията в САЩ

Лутър Емет Холт и приносът му за развитието на педиатрията в САЩ

От 1855г.

Лутър Емет Холт и приносът му за развитието на педиатрията в САЩ - изображение

Лутър Емет Холт е един от първите американски педиатри, който с медицинската си практика и многобройните си научни трудове и публикации изиграл важна роля в поставянето на основите на педиатричната област в Страната на неограничените възможности. Медикът бил изключително отдаден на професията си и винаги давал максимума от себе си, за да бъде полезен на своите малките пациенти и да допринесе за тяхното бързо оздравяване.

Щипка биография

Холт бил роден през март 1855г. близо до Рочестър, в щата Ню Йорк. След като приключил образованието си в Уебстърската академия и Рочестърския университет, през 1876-та специалистът бил приет в медицинския колеж на университета в Бъфало. През следващата година той се прехвърлил в колежа за лекари и хирурзи в Ню Йорк, от който се дипломирал през 1880 година, само на 25-годишна възраст. В рамките на година Лутър взел решение да се посвети на педиатрията – дял от медицината, който по онова време не бил официално признат в САЩ.

През следващите няколко години американският детски лекар практикувал в няколко лечебни институции едновременно. През 1889-та Холт получил предложение да стане главен лекар в нюйоркската болница "Babies Hospital". Въпреки че през разглеждания период заведението било изключително западнало и с лоша репутация, Емет приел поста, а впоследствие успял да се сдобие с финансова подкрепа, която му помогнала да реорганизира из основи лечебната институция. Съвсем скоро "Babies Hospital" станала най-известната детска болница в САЩ.

В действие

Холт бил сериозен мъж, който рядко се усмихвал и винаги бил в работен режим. Той се отнасял с децата като с равен и казвал, че "единственият начин да се сприятелиш с тях е… да не опитваш". Професионалните му интереси се простирали не само върху заболяванията, от които страдат малчуганите, но и върху цялостното им здравословно развитие – физическо, ментално и морално. Нещо повече, експертът препоръчвал още от най-ранното си детство хлапетата да прекарват максимално време навън, за да изградят добър имунитет. Това негово схващане по-късно довело до създаването на специални клетки за бебета, които се поставяли на терасата и позволявали на мъниците да играят на чист въздух.

По време на своята кариера Холт публикувал три книги и близо 170 научни статии по голям брой теми. Първата му книга засягала грижата и храненето при децата и се появила на книжния пазар през 1894-та. Тя била преиздадена 75 пъти и преведена на няколко езика. Второто му произведение видяло бял свят през 1897-ма и касаело болестите при новородените и децата ("The diseases of infants and children"). Написана на лесен и разбираем език, творбата събирала в себе си цялото тогавашно педиатрично познание и се превърнала в настолно четиво за детските специалисти в САЩ.

Можете да се досетите сами, че Емет Холт се ползвал с немалко почести. Той бил един от основателите на Американската педиатрична общност, на която два пъти бил президент (съответно през 1897-ма и през 1932-та). През 1884-та той помогнал много за реализацията на първия американски педиатричен журнал - "Archives of Pediatrics", на който бил редактор дълго време. През 1908-ма специалистът присъствал на ежегодния европейски конгрес по медицина, където бил признат за водещ американски педиатър.

През целия си живот и кариера Холт бил ръководен от мисията да подобри детското здравеопазване и да постави основите на педиатричната наука в страната си – цели, които заслужено могат да се смятат за постигнати.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://fn.bmj.com/content/83/3/F221.full

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиСпециалистиЗдравни съветиОрганизацииЗаведенияАлт. медицинаНормативни актове