Начало История на медицината Мадлен Брез: първата французойка, получила медицинско образование във Франция

Мадлен Брез: първата французойка, получила медицинско образование във Франция

От 1861г.

Мадлен Брез: първата французойка, получила медицинско образование във Франция - изображение

Мадлен Брез се смята за първата французойка в Страната на петлите, сдобила се с медицинско образование. В съхранена медицинска хроника от април 1895-та става ясно, че когато било едва на осем години, момичето се озовало в болницата в Ним, във връзка с работата на баща му. Там то се запознало с монахиня, която го обучила да приготвя билков чай, както и лечебни компреси.

На 15 години девойката сключила брак с Адриан Стефан Брез, чиято именно фамилия тя взела. Междувременно, от 1861-ва, благодарение на френската журналистка Жули Виктоар Добие, сдобиването с научна степен станало "мисия възможна" за представителките от нежния пол във Франция. Въпреки получената свобода, в разглеждания период, за да учат, французойките първо трябвало да получат разрешението на съпрузите си. Адриан подкрепил жена си в осъществяването на мечтите й, затова през 1866 година Мадлен представила стремежите си на декана на Медицинския факултет в Париж – Шарл Вюрц. Вюрц обмислил положението добре и казал на момичето, че ще му позволи да започне да се обучава по медицина, но след като то първо се сдобие с диплома в областта на науките и изкуствата – задача, която младата жена осъществила в рамките на три години. Разбира се, веднага след това Брез отново се "явила" при Вюрц със старите си искания. По същото време във факултета по медицина в Париж вече се обучавали три чужденки, между които небезизвестната Елизабет Гарет Андерсън. Шарл нямал друг избор, освен да приеме Мадлен в редиците на студентите.

Както можете да предположите сами, решението му било посрещнато със смесени чувства и най-вече – с негативни такива, особено отстрана на представителите на мъжката медицинска гилдия в Страната на петлите. Ето какво написал френският лекар Анри Монатние в статия от 1868-ма, публикувана във в. "Hospitals Gazette" по случая: "За да направиш от една жена лекар, необходимо е да я накараш да загуби своята чувствителност, боязливостта си, скромността си; трябва да я направиш хладнокръвна пред най-ужасните и плашещи гледки. И когато всичко това се случи, питам аз: какво остава от жената? Същество, което не е нито вече младо момиче, нито жена; нито съпруга, нито майка". След продължителен дебат и процес по одобрение, през 1869-та, девойката официално станала студент по медицина, под ръководството на професор Борока. A през 1875-та тя най-накрая защитила докторската си дисертация, свързана с кърменето. Така, тя станала първата французойка доктор по медицина. /Технически погледнато, споменатата Елизабет Андерсън я изпреварила с цели пет години/.

По време на професионалния си път, Брез се изявявала като професор по хигиена и преподавала в няколко училища за медицински сестри в Париж. Тя успяла да публикува немалко ръководства, касаещи грижата за детското здраве. Французойката починала на 79-годишна възраст.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.le-blog-de-roger-colombier.com/2015/03/madeleine-bres-premiere-femme-medecin-en-1875.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиНовиниВидеоХранене при...ЛюбопитноЛеченияСнимкиИсторияАлт. медицинаЛайфстайлФизиологияЗдравни съвети