Начало История на медицината Мамахуана - доминиканската терапевтична напитка

Мамахуана - доминиканската терапевтична напитка

От 1950г.

Мамахуана - доминиканската терапевтична напитка - изображение

Някои хора са на мнение, че алкохолните напитки никога не бива да се смесват, ако искат на следващата сутрин да бъдат бодри. Но за почитателите на доминиканската лечебна напитка мамахуана, смесването на различни видове алкохол е търсен ефект. Всъщност тя е полезно терапевтично питие, съчетаващо традиционна комбинация от местни билки, ром и червено вино.

Историята на хранителните добавки разказва, че билките за напитката са внесени от испанците от чужбина. В резултат на тези усилия се появява питието, което е с алкохолно-билково съдържание. Според мнозина здравословната напитка е отлично средство за възстановяване от простуда и проблеми с черния дроб. Нещо повече, мамахуана е смятана за мощен афродизиак (навярно и сами може да си представите откъде е дошъл прякорът на питието - "бейби-мейкър").

Известно е, че преди стотици години мамахуана започва лечебната си кариера като обикновен билков чай, консумиран от жителите на племето таино, обитаващи териоторията на съвременната Доминиканска република. Когато Христофор Колумб акостира с екипажа си, пришълците поробват месното население за цели векове. Така постепенно и лечебната напитка започва да претърпява известна метаморфоза. Алкохолна метаморфоза, ако трябва да бъдем съвсем точни - добавя се ром, червено вино и мед, за да се внесе и известна пикантно-сладка нотка.

Други историци твърдят, че мамахуана е дело на доминиканецът Хесус Родригес, който през 50-те години на ХХ век създава здравословния тоник. Съставките на "Mamajuana" могат да варират и често надхвърлят цяла дузина. Някои, като карамфил и стафиди, са сред по-познатите и любими съставки. Други, като растението от вида Chiococca alba, пега-пало и кората на дърво, подобно на канелата - нарича се канелила, вероятно не са така познати на недомениканското население.

Обикновено първата партида от мамахуана, направена от пресни билки, се изхвърля, тъй като вкусът на напитката е твърде силен и не може да се пие. След това билките могат да се използват още няколко пъти, защото напитката вече е годна за пиене. В допълнение към билковите съставки на лечебния тоник, някои производители на мамахуана включват стрит пенис от костенурки, за който се твърди, че повишават либидото и действа като афродизиак.

Загадка е необичайното име на лечебното питие, което има доста сходно звучене с друга подобна, наречена "Mary J.". Името "Мамахуана" всъщност идва от френския термин "dame-jeanne" (думата има жаргонен произход и се ползва за малки плетени дамаджани за вино, които все още може да бъдат видени в някои италиански ресторанти). Тези големи бутилки са идеални за пълнене с билки, кори и алкохол.

Лечебната напитка е популярна по баровете на Доминиканската република, а бутилките с билките са лесни за откриване сувенири. Лечебните растения за направата на напитката могат да бъдат поръчани и онлайн, така че заинтересованите, може да си долеят свой собствен ром и вино у дома.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: https://www.atlasobscura.com/foods/mamajuana-dominican-republic

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛюбопитноНовиниИнтервютаСпортСнимкиЗдравни съветиПроизводителиИсторияАлт. медицинаЛеченияБотаникаНормативни актовеЛайфстайл