Начало История на медицината Манипулации по отстраняването на бъбречни камъни от Античността и Средновековието

Манипулации по отстраняването на бъбречни камъни от Античността и Средновековието

От 1300г.

Манипулации по отстраняването на бъбречни камъни от Античността и Средновековието - изображение

През Античността и Средновековието камъните в пикочния мехур се отстранявали чрез манипулация, наречена "Целзова", защото римският изследовател Авъл Корнелий Целз е направил "подробно описание на метода в седмата част на своя труд „De Medicina”, написан около 47 година преди Христа. Този метод разказвал, че след като пациентът бил поставен на определена хранителна диета, която се изпълнявала няколко дни, камъкът се премествал надолу по уринарния тракт.

Джон Ардън (1307-1392) е английски медик, които се е занимавал и с разработването на надеждни лекарства. Той се смята за един от бащите на хирургията, а историците го считат за един от първите английски хирурзи. Ръкописът „Chirurgia”, съставен от Джон Ардън датира от четиринадесети век. Документът съдържа скици, показващи (на снимката по-долу) как се премахва камък, заседнал в уретрата на мъж.

За да се осъществи медицинската процедура, лекарят придвижвал камъка към пикочния мехур, поставяйки пръста си в ануса на пациента. След като камъкът попаднел в изхода на пикочния мехур, конкрементът се отстранявал оперативно.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/casestudies/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияНаправления в медицинатаКомпании и организацииЛайфстайлЛичностиОткритияГеографияНормативни актовеСпециалистиНовиниСнимкиЗаведенияИнтервютаЗдравни съветиДиетиБотаникаАлт. медицинаЗдравни проблемиПсихологияСоциални грижиОрганизацииСпортАнкетиИзследванияВидеоРецептиТестове