Начало История на медицината Маргарет Хайгърти и педиатричната и практика в САЩ от втората половина на 20 век

Маргарет Хайгърти и педиатричната и практика в САЩ от втората половина на 20 век

От 1964г.

Маргарет Хайгърти и педиатричната и практика в САЩ от втората половина на 20 век - изображение

Двадесет и две години Маргарет Хайгърти e директор на педиатрията в болничния център Харлем, където благодарение на работата си значително подобрява оцеляването и качеството на живота на децата от Харлем.

Маргарет Хейгърти е родена в Чарлстън, Западна Вирджиния през 1934 г. Баща й е лекарят, който третира пациентите (безплатно) в държавните въглищни мини, а неговата отдаденост я вдъхновява да следва стъпките му. След като завършва бакалавърска степен в областта на  изкуствата в „Сетън Хил Колидж” в Пенсилвания, Маргарет се обучава в Медицинската гимназия към Университета на Западна Вирджиния, като те една от общо двете дами сред състудентите си. След това, завършва Маргарет завършва медицина в университета в Пенсилвания през 1961 г., а след това специализира по педиатри в университета „Темпъл” през 1964 г. (преди да стане директор на педиатричния болничен център „Харлем” в Колумбийския университет през 1978 г.).

Доктор Хейгърти внася нововъведения в грижата за новородени деца в детската болница "Харлем"(„Harlem Children's Hospital”), където смъртността сред новородените е повече от три пъти по-висока от средната за страната. Нейните инициативи включват програми, занимаващи се с проблемите на бременността в тийнейджърска възраст, както и нова педиатрична асоциация за грижи за пациенти със СПИН, обществен дом за заразени с ХИВ деца, обществени клиники и общински проекти за предотвратяване на наранявания сред малчуганите на детските площадки. В национален мащаб тя обръща внимание на въпросите за тежкото положение на вътреутробно подложените на действието на кокаин бебета, често изоставяни от родителите си след раждането им.

Доктор Хейгърти използва впечатляващите си умения за набиране на средства, за да бъде построен център за грижа за група за деца, заразени с ХИВ. Един месец преди да отвори врати заведението през 1989 г., лекарката организира частна обиколка на детското отделение на Детската болница "Харлем" на Даяна, принцеса на Уелс, а тя посещава заведението отново през 1995 г. Публичността, която обиколката получава, помага да се обърне повече внимание на тежкото положение на бебетата с ХИВ по целия свят. След като снимките с принцеса Диана са показани в медиите, немалко семейства доброволно предлагат да станат приемни родители. През първите две години са настанени сто и шестдесет бебета.

Д-р Хейгърти участва в много проекти и комитети, спечелвайки си репутация на истински лидер. Малко преди пенсионирането си лекарката е професор по педиатрия в Колумбийския университетски колеж за обучение на лекари и хирурзи.

Д-р Хейгърти е наградена в Института по медицина (тя е и е бивш член на неговия съвет). Педиатърката е член на Нюйоркската медицинска академия, където работи в Управителния съвет. Тя е част от структурата на Американската академия по педиатрия, членува в Дружеството за педиатрични изследвания и е бивш президент на амбулаторната педиатрична асоциация. Сред многобройните си отличия, д-р Маргарет Хейгърти получава наградата "Марта Май Елиът" през 1994 г. от Американската асоциация за обществено здравеопазване, а през 1995 г. е отличена с титлата почетен доктор на медицинските науки от университета "Йейл".

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка:

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиЗдравни съветиСпортАлт. медицинаОрганизацииЗаведенияНормативни актове