Начало История на медицината Марджъри Грейс Блеки – първата жена, лекувала кралица Елизабет II

Марджъри Грейс Блеки – първата жена, лекувала кралица Елизабет II

От 1898г.

Марджъри Грейс Блеки – първата жена, лекувала кралица Елизабет II - изображение

Марджъри Грейс Блеки е английска лекарка, която в професионалния си път се преориентира към хомеопатията, а в края на 60-те години на миналия век става лекуващ хомеопат на кралица Елизабет II и, на практика – първият специалист от женски пол, грижел се за здравето на Нейно Величество.

Марджъри е родена през февруари 1898 година в Редбурн, в графство Хартфордшир. Тя е десетата дъщеря на заможния британец Робърт Блеки и жена му Елизабет. Чичо й – Джеймс Комптън-Бърнет, също е бележит хомеопат. Може да се каже, че именно Джеймс повлиява в избора й на професионално поприще. През 1911 година семейство Блеки се премества в Лондон. Там момичето постъпва и се обучава в девическото училище "Haberdashers' Aske's School", локализирано в областта Актън в британската столица.

Впоследствие, девойката изучава медицина в Лондонското медицинско училище за жени, където се квалифицира през 1923 година. На следващата година, Марджъри се присъединява към персонала на Лондонската хомеопатична болница. През 1928 година Грейс става доктор по медицина – научна степен, връчена й от Лондонския университет.

През 1926 година, окуражена от близката си приятелка д-р Хелена Банкс, Блеки стартира своя лекарска практика в Дрейтън Гардънс, Лондон. Британката прави и още нещо важно: там отваря наново хомеопатичен диспансер, държан затворен в продължение на 12 години. Очевидно е, че към конкретния момент от живота си Марджъри има ясна изградена визия за бъдещето. През 1929 година, заедно с Банкс, англичанката се премества в голяма къща на шест етажа в Южен Кенсингтън, Лондон, където приема пациенти до 1980-та, година преди смъртта си.

Иначе, в периода между 1929-ма и 1937-ма в Кралската хомеопатична болница в Лондон Блеки е асистент лекар в детското отделение, а от 1957г. до 1966г. – консултиращ медик на лечебното заведение. През 1968 година амбициозната дама е забелязана не от кой да е, а от кралицата на Обединеното кралство – Елизабет II. Доказала професионализма си неведнъж, Грейс изглежда като най-перфектния кандидат за лекуващ доктор на кралската особа – длъжност, която Марджъри заема до края на живота си. През 1978 година се съобщава, че в медицинската й чанта за посещения на Бъкингамския дворец могат да се открият "арсен, стрихнин, пелин, корени от самакитка, зелена мухоморка, отрова на гущер Гила, на гърмяща змия и на кралска кобра", въпреки че в практиката принципите на хомеопатията предполагат, че приготвяните от лекарката продукти не би трябвало да съдържат нито една от гореизброените съставки.

Животът на Марджъри Грейс Блеки завършва през август 1981г., когато тя умира от сърдечен удар.

По статията работи: Красимира Костадинова

Снимки: homéopathe international, national portrait gallery

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛичностиНовиниСнимкиАнкетиАлт. медицинаСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаПроизводителиЗаведенияЛеченияНаправления в медицината