Начало История на медицината Мари Дейли: първата жена от афроамерикански произход, получила докторска степен по химия в САЩ

Мари Дейли: първата жена от афроамерикански произход, получила докторска степен по химия в САЩ

От 1921г.

Мари Дейли: първата жена от афроамерикански произход, получила докторска степен по химия в САЩ - изображение

Преодолявайки двойна дискриминация - расова и полова, Мари Мейнард Дейли (1921–2003) провежда важни проучвания, свързани с холестерола, въглехидратите и белтъците. В допълнение към изследователската си дейност, тя разработва различни програми за повишаване приема на студенти от малцинствата в медицинските училища и за усъвършенстване на достъпа им до следдипломни специализации. Ранните наблюдения на Мари включват проучване на ефектите на холестерола върху механизмите на сърдечносъдовата дейност. Също така, Мейнард се занимава подробно с ролята на въглехидратите, а също и на много други нутриенти, върху здравословния профил на кръвоносните съдове. Дейли обръща внимание и върху нарушенията в кръвоносната система като следствие от напредването във възрастта и от хипертонията. На по-късен етап, дамата разгадава образуването и организацията на белтъците в клетките.

Родена в квартала Корана, Куинс, Ню Йорк, от малка Мари е запалена по четенето. Разбира се, и тогава тя си има любим автор, от когото остава сериозно впечатлена през целия си живот. Става дума за небезизвестния Пол де Круиф, написал популярната творба "Ловци на микроби" ("The Microbe Hunters"). Освен това, девойката наследява любовта от науката от баща си. За съжаление, заради финансови проблеми, той е принуден да прекъсне обучението си в университета "Корнел", където известно време учи, за да придобие бакалавърска степен по химия, макар че, както казахме, не успява.

Самата Мейнард се образова в гимназията "Хънтър", изцяло женска институция, където амбицията й да стане химик /и по някакъв начин – да сбъдне неосъществената мечта на татко си/ среща повсеместно подкрепа и окуражаване. По-нататък американката постъпва в колежа "Куинс", в Ню Йорк, който завършва през 1942 година като бакалавър по химия. Управата на учебното заведение й предоставя прекрасна възможност да продължи обучението в Ню Йоркския университет. Едновременно с това, младата жена остава да работи на непълно работно време в колежа като лаборант. Година по-късно, Мари получава магистърска степен по химия.

В Колумбийския университет

След като в период от две години преподава химия, Дейли е приета да следва докторантура в Колумбийския университет. Тя успява да получи финансиране от университета, за да се посвети на научна дейност и на собствени експерименти. Под ръководството на Мери Л. Калдуел, която остава в историята на медицината с научната си работа върху важния храносмилателен ензим амилаза, Дейли изследва как определени съставки, произведени в тялото, влияят и участват в храносмилателния процес. Заглавието на дисертацията й е "A Study of the Products Formed by the Action of Pancreatic Amylase on Corn Starch." През 1947 година на Мари й е присъдена докторска степен, само три години след записване в програмата. На практика, тя е първата афроамериканка, получила докторска степен по химия в Съединените щати.

Изследователска и преподавателска дейност

Напускайки Колумбийския университет, Дейли преподава в продължение на две години в университета "Хауърд", във Вашингтон. След като проучванията й са спонсорирани безвъзмездно от Американското онкологично дружество за подкрепа на науките, тя се присъединява към пионера в молекулярната биология Алфред Мирски, в прочутия институт "Рокфелер", в Ню Йорк. В продължение на седем години Мейнард "разследва" в детайли състава и метаболизма на компонентите на клетъчното ядро. Ръководи едновременно и много други проучвания. Впоследствие интелигентната жена се впуска в ново амплоа – да преподава биохимия в Колежа на лекарите и хирурзите в Колумбийския университет. През 1960 година тя става професор в медицинския колеж "Алберт Айнщайн", където остава до пенсионирането си през 1986 година.

През 1988 година, в чест на баща си, Мари Мейнард Дейли учредява фонд, отпускащ стипендии за студенти от колежа "Куинс" от афроамерикански произход в областта на науката.

По статията работи: Красимира Костадинова

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/historical-profile/marie-maynard-daly

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛеченияАлт. медицинаИнтервютаСнимкиНовиниПатологияТестовеИсторияХранене при...ПсихологияДиетиВидеоЗдравни проблемиОрганизацииИзследванияФизиологияКлинични пътекиСпортСъставки