Начало История на медицината Маркетинг, продажби и фалшиви аналози на Виагра

Маркетинг, продажби и фалшиви аналози на Виагра

Маркетинг, продажби и фалшиви аналози на Виагра - изображение

Въпреки че силденафил е патентна лекарствена субстанция на компанията Пфайзер, която е достъпна само по лекарско предписание, „синьото хапче” често е рекламирано на пациентите. Тази тенденция е най-разпространена в САЩ, а утвърдени личности като бившия американски сенатор Боб Доул и футболната звезда Пеле са едни от рекламните лица на лекарството за еректилна дисфункция. Множество сайтове в интернет предлагат  на потребителите си оферта, при която виагра може да бъде закупена след „онлайн консултация” и попълване на уеб въпросник. Виагра става толкова известно лекарство, че на фармацевтичния пазар започват да се появяват и много опасни, неефективни „афродизиаци” , които наричат себе си „билкова виагра”. Името на медикамента на фармацевтична компания Пфайзер се превръща в синоним на понятието полова мощ. Друг трик, с който множество потребители биват подведени са таблетките със син цвят, имитиращи формата на продукта на Пфайзер. Нарицателни, превърнали се в прякори на лекарствения продукт Виагра са „Витамин V”,  "синьото хапче", "Синия диамант", както и различни други прякори.

През 2000 г. продажбите на Виагра на компания Пфайзер заемат 92% процента от световните продажби на предписаните медикаменти за еректилна дисфункция. До 2007 г. глобалната акция по продажба на Виагра потъва с около 50%. Това се дължи на няколко фактора, сред които са пускането на фармацевтичния пазар на конкурентните лекарствени продукти срещу еректилна дисфункция „Cialis” и „Levitra”, няколко вида имитиращи Виагра продукти и доклади за загуба на зрението при хора, приемащи PDE5 инхибитори. През февруари 2007 г. английската аптечна верига „Boots”, обявява, че ще продава Виагра на складови цени в своите аптеки в Манчестър. Интересът е толкова голям, че впоследствие е въведено ограничението, мъжете на възраст от 30 до 65 години да могат да си купят 4 таблетки след консултация с фармацевт. На 6 май 2013 г. компания Пфайзер обявява пред Асошиейтед прес, че ще започнат да продават Виагра директно на пациенти на своята интернет страницата си.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Sildenafil

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлСнимкиАптекиПроизводителиНовиниНормативни актовеОткритияЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиЕ-тата в хранитеЛеченияБотаникаАнкетиОрганизацииСпециалистиРецептиКлинични пътекиСоциални грижиНаправления в медицинатаГеографияТестовеЛичности