Начало История на медицината Марма: древната аюрведическа акупунктура

Марма: древната аюрведическа акупунктура

От -3500г.

Марма: древната аюрведическа акупунктура  - изображение

Чували сте вероятно за японска, за китайска и за корейска, но знаехте ли, че съществува и индийска акупунктура?

Като съществена част от науката за здравето аюрведа, като и от историята на древните индийските бойни изкуства, наред с други ведически дисциплини, тя била практикувана от представителите на някои от най-старите индийски цивилизации още от 3500 година пр. Хр.

Наричана марма, в онова далечно време терапията играела ролята преди всичко на ефикасно средство за нанасяне на вреда на противника. За целта било необходимо воинът добре да познава съответните енергийни зони или точки в тялото, тук познати с термина "марми". При нападение или самоотбрана, върху мармите следвало да се окаже определен по сила натиск, с което да се предизвикат очакваните резултати. Правилното манипулиране на точките било задължително да се владее до съвършенство и от военните хирурзи, за да могат същите да осигуряват най-адекватната медицинска грижа на бойното поле.

Съвсем очаквано, свидетелства за въпросните специфични зони мога да се намерят в редица старинни документи, между които "Rig Veda", "Mahabharata", "Charaka Samhita" и "Sushruta Samhita".

Все пак, бележитият аюрведически хирург Сушрута се смята за един от най-сериозните изследователи на различните въздействия на марма терапията върху човешкия организъм. В своя текст "Sushruta Samhita", писан приблизително около 600 година пр. Хр., специалистът определя мармите като "фатални точки" и посочва, че те са общо 107 на брой (в други текстове се говори и за повече).

В документа може да се открие детайлирано описание на различни хирургически техники за третирането им, а в анатомичния раздел на "Sushruta Samhita" всяка, с разнообразните й ефекти върху тялото, е разгледана поотделно. Чрез мармите именно се осъществявало правилното предвижване на енергията в тялото, известна като прана. В своя труд експертът безспорно дава богата информация, която повече от две хилядолетия по-късно продължава да се ползва от практикуващите на марма терапия.

Любопитното е, че в нито един древен индийски документ не може да се открие конкретна информация марма някога да се е използвала в миналото за облекчаване на болката или за третиране на определени заболявания. Целите й, както разбрахме по-горе, са били съвсем различни.

Независимо от този факт, едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че днес процедурата широко се употребява в много аюрведически клиники и училища по света, разбира се - с лечебна цел.

Снимка: monavwellness

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.ayurvedacollege.com/articles/students/MarmaniChikitsa

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛеченияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛайфстайлХранене при...Рецепти