Начало История на медицината Марта Медрано и кариерата й в областта на психиатрията в края на 20 век в САЩ

Марта Медрано и кариерата й в областта на психиатрията в края на 20 век в САЩ

От 1981г.

Марта Медрано и кариерата й в областта на психиатрията в края на 20 век в САЩ - изображение

"Тъй като е привилегия да се изслушват разказите за живота на пациентите, което е основна част от техния лечебен процес, аз реших да стана психиатър. Исках да се уверя, че пациентите с психични заболявания се третират добре и с уважение. Винаги съм имала предвид, че те са нечии бащи, майки, сестри, братя - твърди в свое интервю д-р Марта Медрано.

Доктор Медрано е пионер в медицинското образование, който иска да бъде запомнен със своите усилия да направи студентите си по медицина по-компетентни. Тя се описва себе си като "общностен психиатър" и участва в организацията "Redes En Accion" (на английски "Networks in Action") - мрежа, която обединява организациите в национален мащаб чрез инициативи за насърчаване на профилактиката, обучението и изследванията на онкологичните заболявания сред испаноговорящите общности.

Марта Медрано е второ поколение мексиканска американка, родена и отгледана в Ел Пасо, Тексас. Тя е четвъртото от осемте деца на семейство Мерано. Тя завършва бакалавърска степен по биология в Тексаския университет в Ел Пасо през 1977 г., а завършва медицина в Тексаския университет "University of Texas Health Science Center" в Сан Антонио през 1981 г. Магистърската си степен по обществено здраве в университета "Texas Houston Health Science Center-School of Public Health" лекарката защитава през 1997 г.

Доктор Медрано понастоящем е професор по педиатрия и асистент по психиатрия и семейна практика в Центъра по здравни науки на Тексаския университет в Сан Антонио. Тя се стреми да премахне езиковите и културните бариери, които възпрепятстват качествената медицинска помощ за испаноговорящата общност. Като директор на центъра „Medical Hispanic Center of Excellence”, тя създава първата регионална програма за наставничество на испанските студенти по медицина, като прави обученията им с испански лекари, които ги обучават, повишавайки лидерските и кариерните им възможности. В партньорство с Департамента по семейна медицина, тя създава медицински курс по испански език за студентите по медицина (след втората година от обучението им). Доктор Медрано работи като помощник-декан на университета „University of Texas Health Science Center” в Сан Антонио.

Лекарката е и главен изследовател в мултидържавния консорциум по разработването на стратегически план за повишаване качеството на здравните грижи по границата между САЩ и Мексико. Тя работи в консултативния съвет на „National Hispanic Medical Association”, както и за „Minority Women Panel of Experts”. Д-р Медрано е консултативен член на Националния институт по здравеопазване, и Службата за изследвания на здравето на жените.

Сред многото отличия, през 2002 г., д-р Mрано е обявена за почетен възпитаник на Колежа по природни науки и Университета на Тексас, а през 1999 г. името й е добавено към Залата на славата на жените в Сан Антонио.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_220.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниСнимкиНормативни актовеСпециалистиПсихологияНаправления в медицинатаЛайфстайлЛюбопитноЗаведения