Начало История на медицината Маска на Джулиард за прием на анестетици от 1891 година

Маска на Джулиард за прием на анестетици от 1891 година

Маска на Джулиард за прием на анестетици от 1891 година - изображение

Д-р Густав Джулиард (1836-1911) е бил известен хирург от Женева, Швейцария. Медикът е бил силно повлиян от противниците на употребата на хлороформ като анестетик на европейския континент. Медикът е препоръчвал използването на етер.

През 1891 г., Джулиард е докладвал резултатите от проведени изследвания, касаещи опасността от употребата на хлороформ и етер. Медикът е заключил, че и двата вида упойки носят опреден риск за организма, но етерът е значително по-безопасен.

В статията, озаглавена "L'éther est-il préférable au chloroforme?" Джулиард е описал своя метод за прилагане на етерова анестезия и е предоставил изображение на маска, създадена от него. Медикът е показал, че за етерна анестезия можело да се използват и други маски, но трябвало стриктно да се спазват две условия. Първо, маските трябвало да бъдат обхванати от външна страна с водоустойчива тъкан, за да се предотврати изпаряването на етера. Второ, маските трябвало да бъдат достатъчно големи, за да не се задуши на пациента. Лекарят съобщил, че неговото медицинско пособие, направено около 1891 година, е с дължина 15 см, ширина 12 см и 15 см в дълбочина.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/543/julliard%27s-mask

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииКлинични пътекиЗаведения