Начало История на медицината Маска на доктор Кирхов за прием на анестетици от 1886 година

Маска на доктор Кирхов за прием на анестетици от 1886 година

От 1886г.

Маска на доктор Кирхов за прием на анестетици от 1886 година - изображение

Техниката за прием на анестетици, известна в историята на медицината като "open drop" анестезиране е била доста популярна. При нея течният анестетик се впръсквал или се накапвал върху текстилна тъкан, която покривала устатата и носа на пациента. Платът, обвиващ специално пригодената телена рамка осигурявал по-голяма повърхност за изпаряване на упойващата течност.

Една от първите маски, работещи с техниката "open drop" е въведена през 1886 година от немския хирург д-р Ернст Кирхоф. Той е бил един от медиците, направил някои промени и в устройството на маската за прием на анестетици на Есмарх. Подобно на дизайна на маската на Есмарх, и тази на Кипхов имала рамка с четири метални телчици и се е продавала в комплект с бутилка за съхранение на хлороформ. Тя се различавала от Есмарховата маска, тъй като тя имала улей, събиращ остатъчния хлороформ от кърпата.

Маската на Кирхов е била сгъваема, което я правело по-компактна и удобна при пренасяне. Четири години по-късно на пазара била въведена и маската на Шимелбуш. Тя също е била сгъваема и имала улей, събиращ остатъчните анестетични смеси. Благодарение на този улей кожата на пациента нямала пряк контакт с дразнещата упойка. Маската на д-р Кирхов била почти идеално кръгла, а тази на Шимелбуш е била форма на сълза, което я правело по-подходяща за формата на човешкото лице.

Статията е част от историята на:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/774/kirchhoff-mask

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиЛайфстайлПроизводители