Начало История на медицината Маска на д-р Джон Сноу за прием на анестетици от 1847 година

Маска на д-р Джон Сноу за прием на анестетици от 1847 година

От 1847г.

Маска на д-р Джон Сноу за прием на анестетици от 1847 година - изображение

Д-р Джон Сноу (1813-1858) е първият лекар, специализирал се в анестезирането на пациентите си. Той е лекарят, приложил хлороформ на кралица Виктория, за да облекчи болките й при раждането на принц Леополд и принцеса Беатрис (последните две от деветте си деца).

От 1847 до 1849 г. Джон Сноу е представил своите проекти за направата на няколко инхалатори, работещи с етер и хлороформ. Едната от маските на д-р Сноу е била модификация на по-ранно устройство за прием на анестетици, което се закрепяло към лицето на пациентите чрез връзки.

Първата ръчна маска за покриване на носа и устата, създадена от д-р Джон Сноу имала определени предимства – осигурявала контрол върху подаването на анестетика към пациентите, оставяла едната от ръцете на анестезиолога свободна.

Маските се изработвали от тънки метални листове, те имали гъвкава външна част, която покривала плътно мека кърпа или кожа. Анестезиологичната маска на Джон Сноу включвала и регулируема клапа, която може да контролира притока на въздуха от външната среда. Сноу не е патентовал маската си, а поради тази причина върху оригиналния й дизайн са правени множество промени.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/785/snow-mask

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаЗдравни съветиХранене при...НовиниОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки