Начало История на медицината Маска на Есмарх за анестезиране във военни условия

Маска на Есмарх за анестезиране във военни условия

От 1877г.

Маска на Есмарх за анестезиране във военни условия - изображение

Инхалаторът, служещ за целите на военната анестезия е въведен за пръв път от немския лекар Фридрих фон Есмарх през 1877 година. При него има платнена част, която бива покрита от телена обшивка, чрез която се осигурява по-голяма повърхност за изпарение. Платнената част от инхалатора се напоявала с хлороформ, а тъканта се оставяла да попие течността за няколко секунди. В същото време, телената рамка поддържала напоената тъкан далеч от лицето на пациента, за да не се раздразни кожата.


Комплектът за военна анестезия се съхранявал опакован в кожен калъф с презрамка, която улеснявала пренасянето. Калъфът съдържал хлороформната колба, резервна марля и ножица. Счита се, че Есмарховите комплекти за анестезия са се използвали най-вече през Втората световна война. Маската на Есмарх се е използвала и от цивилните. Присъствала е в каталозите на САЩ до 1950 година. Сред най-популярните имитации на комплекта за военна анестезия на Есмарх е маската Шимелбуш.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/115/esmarch-inhaler

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеНаправления в медицинатаБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлРецептиАлт. медицинаВидеоТестовеСпортКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография