Начало История на медицината Маска на Шимелбуш от 1889 година

Маска на Шимелбуш от 1889 година

От 1889г.

Маска на Шимелбуш от 1889 година - изображение

Д-р Кърт Шимелбуш (1860-1895) е известен немски лекар, създал специална маска, която се използвала по време на оперативни интервенции. Медикът създал своето пособие през 1889 година, докато е работил като помощник хирург. По това време обучаващите се хирурзи често получавали задачата да упояват пациентите си. По време на анестезирането не е било необичайно върху кожата на пациента да попадне хлороформ или етер, което причинявало раздразнения. Хлороформът дори можел да предизвика реакции, подобни на изгаряния.

Шимелбуш проектирал краищата на маската си по такъв начин, че извитите полупръстени да образуват нещо като улей. Той създавал своеобразен „венец”, предназначен да събира излишния анестетик, който в противен случай би се стекъл върху лицето на пациента.

За да се упои пациентът, през металните решетки се поставяла напоена с анестетик марля, която се закрепяла за решетката чрез малка панта. Маската на Шимелбуш се поставяла върху носа и устата на пациента, а упойката се прилагала на капки или леко се напоявала върху марлята, така че болният да може да вдиша изпаренията от упойката. Този тип маска все още се използва за етерна анестезия в развиващите се страни, когато се усеща липсата на други средства за упояване.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/58/schimmelbusch-mask

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътеки