Начало История на медицината Медикаментозни средства за лечение на множествената склероза от 1970г.

Медикаментозни средства за лечение на множествената склероза от 1970г.

От 1970г.

Медикаментозни средства за лечение на множествената склероза от 1970г. - изображение

През целия 20-ти век учени от цял свят били ангажирани с нелеката задача да намерят ефикасни средства за третиране на множествената склероза. Усъвършенстването на методите за диагностициране на коварното състояние допринесли много в успеха на тази мисия и дали ход на откриването на подходящите медикаменти. Дълго време терапията с кортикостероиди била най-често прилаганата и широко разпространена в случаите на тежки пристъпи при МС.

В края на 70-те години на 20-ти век в борбата с множествената склероза за пръв път били "въвлечени" интерфероните – гликопротеинови молекули, които можели да се похвалят с широк антивирусен спектър. В началото на своите експерименти учените започнали тестове с интерферон "бета 1", който в крайна сметка бил одобрен няколко години по-късно и започнал да се използва в производството на лекарства от 1993г. нататък.

Едновременно с това, през 1970-та група от учени изследвала животински модел на МС (ЕАЕ) в лабораторни животни и достигнала до заключението, че някои протеинови елементи на миелина проявяват защитни функции и предпазват животните от развитие на коварното състояние. Ентусиазирани от своето откритие, специалистите "запретнали ръкави" и много скоро успели да синтезират специален микс от протеини, с който започнали успешно да третират, първоначално, животинския модел на МС и след това – пациенти с въпросната диагноза. Продуктът бил кръстен "кополимер1", а впоследствие бил модифициран и широко използван в лечението на множествена склероза като лекарствен препарат под името "глатирамер ацетат".

В крайна сметка, през 90-те години на 20-ти век и интерфероните, и глатирамер ацетатът съставлявали основния лекарствен "арсенал" в борбата със страшната болест.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.msatrium.com/community-commitment/history-of-ms

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимкиОткритияНаправления в медицинатаГеографияРецептиЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииВидеоЛеченияИзследванияАнкетиЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиАптекиСоциални грижиКлинични пътекиТестовеАлт. медицинаСпортКомпании и организацииЛичности