Начало История на медицината Медицинската причина за „мъжката менструация“ в Древен Египет

Медицинската причина за „мъжката менструация“ в Древен Египет

От -3150г.

Медицинската причина за „мъжката менструация“ в Древен Египет - изображение

Примесената с кръв урина е един от най-неприятните симптоми, който човек може да изпитва. Причината за това е, че обикновено необичайното оцветяване се дължи на вътрешни разкъсвания или тежки инфекции. В Древен Египет обаче хората вярват, че този здравословен проблем е причинен от мъжка менструация.

Макар днес подобно твърдение да звучи абсурдно, преди няколко хиляди години познанията на народите относно човешката анатомия са изключително оскъдни. И макар медицината в царството по поречието на Нил да е развита за времето си, основните методи на диагностика и лечение са на аналитична база. Тоест, медиците не работят с реални данни, а по асоциативен метод свързват заболяванията с други, по-лесно обясними ситуации от ежедневието.

Един изключително ясен пример за същността на асоциативната медицина е обяснението на древногръцкия лекар Хипократ за болките в корема. Той свързва симптома с огън в пещ и смята, че „пожарът“ трябва да се потуши с „воднисти“ храни без подправки и охладени питиета със слаб вкус.

ШистозомаИменно затова някои болести, причиняващи поява на кръв в урината са считани за мъжка менструация, тъй като заболяванията имитират месечните неразположения при жените - болки в корема, изтичане на кръв от гениталиите, отпадналост и временна слабост. Този „феномен“ се обяснява като най-обикновено проявление на телесните функции при някои представители на мъжкия пол.

В действителност описаното медицинско състояние е симптом на заразяване с опасния миниатюрен плосък червей, наричан от медиците шистозома. Шистозомите са паразити, които преминават няколко жизнени цикъла, един от които може да засегне и човешкия организъм. Опасните създания са открити от биолога Теодор Билхарц в средата на 19-ти век, изследвайки микрофауната на река Нил.

Шистозомите започват своя жизнен цикъл във водоемите. Ларвите на паразита се заселват в телата на един вид речен охлюв, който обитава множество водоеми в Африка. След като достигнат до частична зрялост, порасналите ларви напускат тялото на първия си гостоприемник, разкъсвайки плътта му, и се отправят в търсене на бозайник, в чийто организъм да се заселят.

В миналото египтяните прекарват много време, нагазили в река Нил или свързаните с нея напоителни канали. Именно затова древните жители на Поречието често стават жертва на търсещите „нов дом“ ларви на шистозома. Миниатюрните паразити могат да влязат в организма през устата, носа и дори чрез врязване в кожата. Щом проникнат в тялото на новия си гостоприемник, те се настаняват черния дроб.

След като пораснат, хранейки се с органите на заразения индивид, порасналите шистозоми се насочват към пикочния мехур или червата. Там те се чифтосват и снасят яйца. Новото поколение напуска човешкия организъм чрез урината или екскрементите на гостоприемника и попада в друг воден басейн, където търси гореспоменатия вид охлюви.

Древен Египет

През цялото време, в което шистозомите живеят в черния дроб или пикочния мехур, те се хранят със заобикалящата ги тъкан. Това поражда множество малки рани и микроинфекции, от които се отделя кръв, която попада в урината. Другите възможни симптоми са болки в корема, температура и отпадналост. Тези проявления на заразата са резултат от борбата на тялото на изкара или унищожи паразитите.

За щастие в днешно време Световната здравна организация води ежегодни кампании за ограничаване на болестта сред популацията на Африка. Дългогодишните информативни кампании, водени от медиците в засегнатите страни, имат за цел да накарат хората да не влизат безразсъдно в опасните водоеми, както и да не считат симптомите за нормална човешка функция.

В резултат на тези кампании все по-малко души смятат, че „мъжката менструация“ е нещо естествено и се опитват да се предпазят от заразяване с шистозоми. За да се справят с проблема, през 2017-та година египетските власти развъждат из повечето язовири и водоеми един местен вид сладководна скарида, която се храни с охлюва, служещ за първи гостоприемник на паразита.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: sbmsworldcultures.weebly.com

www.pinterest.com

www.si.edu

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниВидеоАлт. медицинаСпециалистиОрганизацииБотаникаСоциални грижиЛеченияКлинични пътекиФизиологияИзследванияНормативни актове