Начало История на медицината Медицинска помощ през Априлското въстание

Медицинска помощ през Априлското въстание

От 20.04.1876г.

Медицинска помощ през Априлското въстание - изображение

Има доста противоречиви данни за медицинската помощ, която се е оказвала по време на Априлското въстание.

Смята се, че Георги С. Раковски се е грижел за медицинското осигуряване на своята легия, основана в Белград през 1862 година. Народните лечители са оказвали огромна подкрепа за лечение на пострадалите, тъй като медиците не са достигали. По време на въстанието бунтовниците били задължавани да носят в себе си:

  • 50 грама сладък мехлем за рани
  • тефик от ленено платно за превързване
  • зелена кърпа за кръвоспиране в случай на нараняване

Най-подробни данни за оказваната медицинска помощ по време на въстанието има от оставените спомени на Георги Зафиров – пряк участник във въстанието – боец и медик. Бил е добър лекар и аптекар.

В своите публикувани спомени за Априлското въстание той е писал, че поради многото ранени се е наложило да назначи свой помощник – фелдшер.

Отново от записките на Г. Зафиров има данни, че след 11-ия ден от началото на въстанието са избухнали няколко епидемии, с което неговата задача е станала още по-тежка.

В. Соколски

Смята се за един от светлите образи по време на Априлското въстание. Бил е включен в четата на Бенковски като лекар. Данни за медицинската дейност по време на възстанието има и благодарение на Тома Г. Сираков, който също е участвал в четата на Бенковски. Споменал е за ранен четник, който Васил Соколски е оперирал.

След потушаване на Априлското въстание започнало върлуването на много болести, взели голям брой жертви. Създадени били комитети за подпомагане на болните и пострадалите.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Васил Стефанов, "Българската медицина през Възраждането"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛеченияИсторияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиЛичностиНаправления в медицинатаСоциални грижиОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеЗаведенияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаСнимкиОткритияПсихологияРецептиОбразованиеСпортАнкетиПроизводителиИнтервютаДиетиБотаникаВидеоТестовеКомпании и организации