Начало История на медицината Медицински достижения, популярни в различните епохи

Медицински достижения, популярни в различните епохи

От 1600г.

Медицински достижения, популярни в различните епохи - изображение

Неписаната медицинска история не може да бъде разтълкувана лесно и еднозначно. Въпреки това, много може да се научи от съхранената информация за хилядите методи на лечение, лекарства, костни останки, хирургически инструменти, както и цялостните концепции и достижения. Не бихме могли да възстановим и пресъздадем начините на мислене и отношението на нашите предци спрямо болестите и смъртта, но може да разгледаме част от техните медицински достижения, популярни в различните епохи в галерията по-долу:Восъчните глави са произведени в Германия между 1910 и 1920 година. Те свидетелстват за успешната употреба на лекарството салварзан, справящо се успешно с някои полово предавани инфекции. Салварзанът е медикамент, съдържащ арсен, използван за пръв път през 1911 г. Постепенно той заменя старите живачни лечения, които са вредни, защото бавно тровят пациентите.Дървеният модел за акупунктура е направен в Азия около 1600 година. Той показва къде върху кожата да се приложат лечебните игли, за да се подобри потокът на енергия, известна като Чи.Наборът от зъболекарски инструменти от САЩ датира от периода между 1871-1900 г., а колекцията от инструменти включва стоматологични клещи, пинсети, скалери за премахване на зъбен камък.

Този инструмент се е използвал между 1880-1920 във Великобритания за лечение на нощна инконтиненция. Друга любопитна "косвена" (според викторианците) полза, е превенцията на мастурбацията. Основната идея е, че болката би събудила ползвателя, ако получи ерекция.

Този модел на линейка е въведен от барон Лари, който е бил главен хирург на Наполеон. Линейката е направена през първата половина на 19 век. Медикът е изобретил т.нар. "плаваща" линейка, за да може да се транспортират максимално бързо от бойното поле ранените войници и да получат лечение в полевите болници. Преди въвеждането на тези линейки войниците е трябвало сами да се погрижат за раните си и да стигнат до болниците сами.


Моделите на черепи са изработени от слонова кост. Направени са във Франция и целят да напомнят на всички за краткостта на живота и неизбежността на смъртта. От 1500 г. насам черепът се превръща в символ на смъртта.

Тези кукли са използвани в Англия през седемдесетте години като учебно помагало, показващо унаследяването на заболяването хемофилия. Белите кукли не носят гена на болестта. Тези, които имат червена лента, са незасегнати носители, а куклите с червена рокля страдат от хемофилия.

Керамичната кукла, 1930-1950 е направена в Алтън, Хемпшир. Тя е с шинирана дясна ръка и седи на дървен стол.


Снимката показва витрина на зъболекарски кабинет, направена за Ж. Пети в Париж през 1880 година. Зъболекарят е показал изработени от него зъбни протези от слонова кост.


В областта на изкуството, думата ванитас (Vanitas) е вид жанр в изкуството, свързан с техниката натюрморт във Фландрия и Холандия, популярна през 16 и 17 век. На латински думата означава "суета" и символизира безсмислието на земния живот и преходното естество на всички земни блага и занимания. Приложен към медицинската наука в Европа, жанрът ванитас цели да напомни на хората за безполезността от суетата и неизбежността на смъртта.


Снимката изобразява парче човешка кожа, татуирана със звезда, пеперуда, роза и надпис "Republique Francaise".

Бронзовата ръкохватка на този римски хирургически скалпел, е проектирана от древните хирурзи, за да може да се хваща между палеца и първите два пръста, подобно на съвремените. Хирургическите римски инструменти се изработвали от бронз до въвеждането на стоманата и желязо.

Това портативно медицинско сандъче с лекарства се нарича "таблоид". Носено е през 1938 година по време на експедиция до Еверест. Изследователите от това време са носили и кислород за изкачването на дългия преход.Каменните уши често се предлагали като дар за римския бог, който покровителства и облекчава болките, съпровождащи протичането на някои ушни заболявания. Хората поднасяли дарове, за да благодарят или да умилостивят божеството.Снимката показва експериментални каски за сканиране на мозъка - една от тях е обозначена с думата астронавт.Тази дървена кутия показва 60 френологични глави и черепи, направени от Уилям Бейли. Те датират от 1831 г. Френолозите вярвали, че формата и размера на различните области на мозъка, както и покриващите ги черепни кости могат да определят някои характерни особености на личността.


Снимката показва старинни лекарства с най-различна форма и размер.Снимката илюстрира дървени протези за ръка.

Статията е част от историята на:

4.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1158889/Pictured-The-amazing-online-exhibit-takes-eyeball-eyeball-medical-curiosities-past.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияОткритияСнимкиНаправления в медицинатаГеографияНормативни актовеЛичностиПроизводителиНовиниЛюбопитноАптекиОрганизацииСпециалистиАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиТестовеЗаведенияАнкетиЛайфстайлРецептиСоциални грижиКлинични пътекиВидеоКомпании и организацииСпортБотаникаОбразование