Начало История на медицината Медицински употреби на кардамона в Аюрведа

Медицински употреби на кардамона в Аюрведа

От -3000г.

Медицински употреби на кардамона в Аюрведа - изображение

Знае се, че кардамонът /наричан още и кардамом/ бил използван от аюрведическите специалисти още от 3000 г. пр. Хр. Със специфичния си пикантен вкус и аромат, растението и плодовете му се употребявали от древните индийци както за кулинарни цели, така и за лечебни нужди. Медицинските качества на "достойния" представител от семейство "Джинджифилови" били изброени в старинните аюрведически текстове "Charaka Samhita" и "Susrutha Samhita", писани през пост-ведическия период, приблизително между 1400г. и 1600г. пр. Хр. /някои историци посочват и по-ранна датировка/.

Както можете да предположете, в Аюрведа дъхавата подправка се славела с репутацията на ефикасен лек срещу редица здравословни състояния. По-конкретно, аюрведическите експерти я прилагали редовно при стомашни неразположения, при нарушения на уринарния тракт, срещу астма, бронхит и срещу сърдечносъдови проблеми.

В успешна комбинация с ним и камфор, карданомът се превръщал в перфектно назално средство за предпазване от настинки. Специална кардамонова смес, приготвяна от аюрведическите лекари, ефикасно успокоявала възпалено гърло и била добър помощник в борбата с инфекциите на горните дихателни пътища, преди всичко заради безотказно сгряващия си ефект. Популярната подправка била използвана от индийските експерти и за външно приложение; за третиране на кожни проблеми, срещу пигментация – най-вече за справяне с появили се червени петна по външната обвивка. Не е случайно, че към днешна дата кардамонът е успешно инкорпориран в съвременната козметика и присъства в състава на кремове за ръце и сапуни.

В заключение, можем да обобщим: медицинските употреби на известното растение в древната индийска наука били многобройни и съвсем не немаловажни.

Статията е част от историята на:

3.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.indianmirror.com/ayurveda/indian-spices/cardamom.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлХранене при...СпециалистиБотаникаЛечения