Начало История на медицината Медицински употреби на лененото семе в Аюрведа

Медицински употреби на лененото семе в Аюрведа

От -400г.

Медицински употреби на лененото семе в Аюрведа - изображение

Едва ли ще ви учудим, ако ви кажем, че хората открай време са използвали лененото семе в борбата с голям брой здравословни нарушения. Не е изненада още, че в древната индийска наука за здравето Аюрведа то също заемало и, всъщност – продължава да заема, достойно място. В редица древни аюрведически текстове, между които "Charaka Samhita" (датирана между 4-ти и 1-ви век пр. Хр.)  и "Atharvaveda" (1500 пр. Хр.), се коментират в детайли много от здравословните ползи на "вълшебното семе" и неговите лечебни приложения.

Наред с още двеста други билки, минерали и масла, посочени в древноиндийските текстове, лененото семе, например, се употребявало от индийските специалисти особено активно в третирането на сериозни кожни проблеми. "Суперсемената", приготвени по подходящ начин и в точните пропорции, балансирали нивата на ph на кожата, подобрявали еластичността и здравината й, както и способността й да е винаги добре хидратирана. Аюрведическите експерти ги използвали в успокояването на кожни раздразнения, сухота, липса на блясък/лъскавина.

Вярвало се, че лененото масло повишава психическата и физическа издръжливост, елиминирайки умората и контролирайки процеса на стареенето. Ленените отвари, забърквани от медиците, се употребявали често и за третиране на стомашни-чревни нарушения, проблеми с бъбреците и дори – срещу ракови болести. В комбинация със сода и смокини, ленено масло било използвано за намаляване на луничките, а в смес с мед и с кресон – срещу различни нарушения на ноктите.

В крайна сметка, още преди хилядолетия лененото масло попаднало в "топ списъка" с натурални лечебни средства, много уважавани от лекарите в Аюрведа.

Снимка: Тhe fit indian

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛайфстайлРецептиДиетиАлт. медицинаХранене при...Здравни съветиЛюбопитноХрани и ястияЛеченияБотаника