Начало История на медицината Мерилин Родригес и лекарската й практика в областта на офталмологията в САЩ

Мерилин Родригес и лекарската й практика в областта на офталмологията в САЩ

От 1959г.

Мерилин Родригес и лекарската й практика в областта на офталмологията  в САЩ  - изображение

Мерилин Менизе Родригес разказва за себе си в известно интервю: "Станах лекар, главно заради желанието да изживея смислено дните си. Няколко от членовете на семейството ми бяха лекари (в рода ми има и медицински сестри), които ме запалиха по медицината от ранна възраст".

Мерилин Менизе Родригес е професор, преподавател и администратор в продължение на повече от двадесет и пет години. Тя е посветила кариерата си на медицината както на държавно, така и на федерално ниво. Понастоящем тя работи като администратор и медицински изследовател в "Националната библиотека по медицина" в САЩ. Доктор Родригес помага да се съхранят актуалните научни изследвания в областта на биомедицинските науки, за да бъдат достъпни (и на разположение на всички) в една от най-големите колекции от медицински познания в света.

Родена в Индия през 1938 г., доктор Родригес завършва медицина в "Християнския медицински колеж", който е част от структурата на "Университета Мадрас" в Индия през 1959 г. След това, тя се заема със специализацията си в областта на офталмологията в "Индийския институт по медицински науки" в Ню Делхи.

През 1965 г.  по инициатива на д-р Лоурънс Цимерман (международно признат патолог и началник на отделението по "Офталмологична патология" към "Института по патология на въоръжените сили във Вашингтон"), лекарката кандидатства за прием в Университета на Пенсилвания. Тя е одобрена и става научен сътрудник на "Фулбрайт". Лекарката завършва и специализация по патоанатомия. След това д-р Родригес се занимава с офталмологична патология и допълнително задълбочава познанията си в "Университета на Пенсилвания" във Филаделфия. През 1971 г. лекарката се заема с докторската си степен в патологичното отделение на университетската болница "Джордж Вашингтон".

Доктор Родригес внася редица нововъведения по време на кариерата си. По инициатива на "Програмата за управление на човешките тъкани", сформирана от "Администрацията по храните и лекарствата" ("Food and Drug Administration's Human Tissue Program"), тя разработва и прилага редица политики, стандарти и насоки, касаещи тъканното инженерство и банките за донорство на очни тъкани и клетки. Доктор Родригес създава нови лаборатории, оборудвани с модерни електронни микроскопи за болница "Wills Eye" във Филаделфия, Пенсилвания, която е част от структурата на "Националния очен институт", управляван от мрежата от "Националните институти по здравеопазване" в Бетезда, Мериленд.  Лекарката помага за закупуването на нови микроскопи и за университета в Мериленд (в Балтимор). За всяка от тези университетски лаборатории, д-р Родригес оценява, калибрира и подбира оптическите медицински уреди. След това, тя разработва преподавателски и изследователски програми, за да може да се използват най-добре новите медицински съоръжения.

Като професор по офталмология и патология в университета в Мериленд, началник на отдела в Националния очен институт и завеждащ патологичното звено в Болницата за очни заболявания, д-р Родригес участва активно в обучението на много студенти по медицина от Съединените щати и чужбина. Нейните медицински изследвания са фокусирани върху офталмологичната патология, имунохистохимията и молекулярната биология.

Към днешна дата лекарката работи в една от най-големите медицински библиотеки в света, а нейните отговорности включват въвеждането и поддържането на все по-сложни системи за съхранение и достъп до информация. Както казва д-р Родригес: "участвам в подпомагането на научните изследвания на другите".

Професор Родригес получава награда за научни постижения от директора на Администрацията по храните и лекарствата през 2000 г. Отличено е найното изследване, касаещо предотвратяването на слепотата. Лекарката е носителка и на награда, връчена й от Американската академия по офталмология през 1984 г.

По статията работи: Виктория Милова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник и снимка: www.cfmedicine.nlm.nih.gov/physicians/biography_272.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиСнимкиИсторияНовиниСпециалистиЗаведенияЗдравни съветиОрганизацииКлинични пътекиСпортАлт. медицинаИзследванияЛюбопитно