Начало История на медицината Метален инхалатор на "Salt & Son" от 1847 година

Метален инхалатор на "Salt & Son" от 1847 година

От 03.1847г.

Метален инхалатор на "Salt & Son" от 1847 година - изображение

Производителите на хирургически прибори и инхалатори "Salt & Son" са създавали медицински уреди още от началото на 1700 година.

Един от инхалаторите, които са създали е патентован на 05 март 1847, а компанията акцентирала и промотирала неговата преносимост. Въпреки че устройството е създадено да се използва за прием на етерна анестезия, то можело да функционира добре и с хлороформ, който започнал да се прилага на пациентите по-късно през 1847 година чрез напоена гъба. Тя се поставяла вътре в инхалатора, а пациентът вдишвал упойващите анестетични пари чрез накрайника.

Много от най-ранните инхалатори се правели от стъкло, което е лош проводник. Стъклените инхалатори имали някои недостатъци. Например, когато етерът се изпарявал, температурата на стъкленото изделие намалявала значително. Това охлаждане допълнително намалявало степента на изпарение на етера, ограничавайки продължителността на седацията на пациента. Изграждането на нови видове инхалатори не отнело много време на производителите да превъзмогнат и отстранят този недостатък. Историците оценили решението на "Salt & Son" да създадат метален инхалатор като стъпка напред в историята на анестезията в медицинската  наука.

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаНовиниЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииНаправления в медицинатаКлинични пътекиПсихологияСпортЛайфстайлПроизводители