Начало История на медицината Методи за лечение на пациенти със счупен череп, датиращи от 12 век

Методи за лечение на пациенти със счупен череп, датиращи от 12 век

От 1180г.

Методи за лечение на пациенти със счупен череп, датиращи от 12 век - изображение

Счупването на костите на черепа изисквало от медиците да се придържат изключително внимателно към определени принципи. Лекарят (magister) трябвало да прегледа с пръсти счупването по изключително щадящ начин. Според хирурга Рогериус Фругард, който е автор на "Practica Chirurgiae" (написан около 1180 година), нямало "по-добър метод за идентифицирането на черепната фрактура" от прегледа с пръсти.

Изображението по-долу е от ръкопис от северна Италия, който датира от 1300 година и показва как се е провеждал лекарският преглед при пациент с счупен череп.

След прегледа медиците отстранявали костните фрагменти, а ако е било нужно, се правела и трепанация. След това раната бързо трябвало да се почисти и лекува. За целта много често се използвал хирургически мехлем, наречен "apostolicon chirurgicum".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://exhibits.hsl.virginia.edu/antiqua/casestudies/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиКомпании и организацииНаправления в медицинатаЛайфстайлЛичностиОткритияГеографияЛеченияНормативни актовеНовиниСпециалистиСнимкиЗаведенияАлт. медицинаСпортИзследванияВидеоБотаникаПсихологияИнтервютаОрганизацииСоциални грижиДиетиАнкетиРецептиТестове