Начало История на медицината Методи за лечение на астма от Томас Сиденхайм

Методи за лечение на астма от Томас Сиденхайм

От 1809г.

Методи за лечение на астма от Томас Сиденхайм - изображение

Няма две мнения по въпроса, че знаменитият британски лекар Томас Сиденхайм, живял и работил през 17-ти век, допринесъл много за развитието на медицината. По време на професионалния си път той успял да наблюдава и изучи проявленията на голям брой заболявания, както и да намери редица ефикасни решения за справянето с тях. Една от тези болести, например, била астмата.

Сиденхайм препоръчвал на болните с поставената диагноза (и не само с нея) да прекарват повече време на чист въздух и да избягват задушни и затворени пространства. Според него, изключително положително влияние върху оздравителния процес оказвала и конната езда, тъй като тя подобрявала стойката, с което значително улеснявала дихателния процес.

Нещо повече, в прочутия сборник с научни трудове на английския специалист "The Works of Thomas Sydenham M.D.", публикуван доста след смъртта му, през 1809г., и превърнал се в настолна книга на много негови колеги от 19-ти век, може да се прочете кратко описание на различните проявления на астмата, както и на конкретен метод за третирането й.

От написаното в книгата става ясно, че Сиденхайм смятал, че има три основни разновидности на разглежданото респираторно нарушение: "1. диспнея, която представлява сгъстено, бързо и трудно дишане, но без да са налице при нея стридор или хриптене, като тя била резултат от нарушаване на въздушния поток в белите дробове. 2. астма, която е бързо и затруднено дишане, придружено с неволеви действия от страна на диафрагмата, междуребрените и коремните мускули, с хрипове в гърлото. […] 3. ортопнея - най-тежката форма на затруднено дишане, което е толкова сериозно, че пациентът може да диша само в изправена позиция, като състоянието е придружено с неволеви движения на гръдните и раменните мускули." ("The Works of Thomas Sydenham M.D.", 1809 г.)

Може би няма да ви учудим, ако ви кажем, че английският специалист препоръчвал за лечение на заболяването (вероятно и на трите му разновидности) да се прилага кръвопускане: "Отнемете десет унции кръв от дясната ръка [на пациента], а на следващия ден дайте общоприетата доза очистително, която давайте още два пъти, веднъж на всеки три дни. "("The Works of Thomas Sydenham M.D.", 1809 г.)

След извършването на това своеобразно прочистване на организма, Сиденхайм препоръчвал консумацията на специален лек, рецептата за приготвянето на който любезно предоставил на нуждаещите се.

"Вземете два драма (приблизително равняващи се на около 4 грама –бел ред. от автора) семена на анасон, докарани до състояние на фин прах; достатъчно количество Locatellus's balsam (лечебен балсам в миналото –бел. ред. от автора) за приготвянето на шест хапчета от по един драм. Три от тях трябва да се приемат всяка сутрин и в пет часа следобед, като след консумацията им трябва да се изпиват четири унции от горчивата топла отвара без очистително". ("The Works of Thomas Sydenham M.D.", 1809 г.)

Въпреки че от описанието не става съвсем ясно как точно трябва да бъде приготвено лекарството, разбираме, че Сиденхайм е имал свои собствени оръжия в борбата с коварната болест, които е използвал вероятно неведнъж в собствената си практика. В заключение, английският експерт пояснява в разработката си, че ако състоянието не отшуми, лечебният цикъл трябва да се повтори отначало.  

Ако към днешна дата голяма част от предписанията на британския лекар ви звучат твърде остарели и съвсем излишни, то гореспоменатата препоръка за максималното излагане на чист въздух си остава съвсем валидна и дори е задължителна в борбата с респираторните проблеми.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://asthmahistory.blogspot.bg/2015/11/1666-dr-sydenham-will-cure-your-asthma.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съветиВидеоАлт. медицинаХранене при...Здравни проблемиОрганизацииСпециалистиБотаникаКлинични пътекиСпортЛечения