Начало История на медицината Методи за успокояване на менструални болки от Средновековието до края на Викторианската епоха

Методи за успокояване на менструални болки от Средновековието до края на Викторианската епоха

От 500г.

Методи за успокояване на менструални болки от Средновековието до края на Викторианската епоха  - изображение

Жените от Средновековието не разполагали с модерните методи за овладяване на менструалните болки. Това съвсем не означавало обаче, че дамите от онова време се оставяли на неприятните състояния да ги превземат и ръководят. Напротив, възползвали се от голям брой възможности за справяне с дискомфорта.


Логично, тогава това ставало най-вече с билки. Често използвана за приготвяне на различни отвари, например, била маточината. С лек и освежаващ лимонов аромат, растението се смятало за мултифункционален "лечител" и се предлагало на жените, които изпитвали силна болка по време на месечния си цикъл. Отварите от маточина намалявали болезнените усещания и се отразявали благоприятно върху целия организъм. В списъка с лекове срещу менструални крампи присъствала още т. нар. трева коча билка, а още тогава усилено били "рекламирани" чаят от джинджифил, както и този от мента.


През Викторианската епоха започнали да се появяват нови и понякога – доста драстични, методи за овладяване на неприятните усещания при цикъл. Например, на Изабела Кларк Макдоналд (съпругата на първия премиер на Канада – Джон Макдоналд), бил изписван специален балсам, който в състава си, колкото и невероятно да звучи, съдържал сярна киселина и терпентин. На територията на Обединеното кралство  пък често се употребявали и различни видове опиум заради ефикасния си и бърз обезболяващ ефект.


През 1872-та година един американски лекар предложил по-радикално решение, а именно – хирургическо отстраняване на яйчниците. Въпросната интервенция се прилагала само при тежки случаи, когато цикълът бил съпътстван от повръщане, световъртеж, припадъци и пулсиращи болки ниско долу. Въпросното състояние, познато и тогава, днес е известно като дисменорея или болезнена менструация.


Малко по-късно на сцената като "оръжие" срещу менструалните "драми" започнала да се изявява и билката Черен кокош. От нея били произвеждани различни лекарствени продукти като популярната от 1876-та "Lydia Pinkham’s Vegetable Compound". Въпросната хранителна добавка съдържала растителни и алкохолни съединения, между които: лайка, ликьор и корен от Черен кокош, и била един от най-масово продаваните лекарствени продукти през 19-ти век. Същият много допаднал на дамите, които често прибягвали до него в случай на нужда. Нещо повече, бил създаден от жена - Lydia Pinkham, което именно увеличавало доверието към него.


Истински "хит" през Викторианската епоха било и хомеопатичното лекарство на американския лекар Фредерик Хъмфри, кръстено на него самия - Humphrey’s Homeopathic No. 31. То, подобно на гореспоменатата добавка, също било "любимец" на нежния пол.5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://museumofhealthcare.wordpress.com/2015/09/17/treatments-for-menstrual-cramps-throughout-history/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаЛайфстайлИсторияЛеченияОткритияЗдравни съветиНовиниЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаСпортФизиологияБотаникаСнимкиРецептиВидеоТестовеКомпании и организацииЛичностиГеографияИнтервютаПроизводителиНормативни актове