Начало История на медицината Миротворчески пистолет на доктор Хигсън, създаден през 1960 година

Миротворчески пистолет на доктор Хигсън, създаден през 1960 година

От 1960г.

Миротворчески пистолет на доктор Хигсън, създаден през 1960 година - изображение

Д-р Робърт А. Хингсън (1913-1996) е добре познат на историята на анестезиологията, тъй като медикът е допринесъл за развитието на техниката за поставяне на каудална анестезия при родилките. Докато служи като началник на Департамента по анестезиология в морската болница на САЩ, разположена в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, той получава необичайно нараняване. Моряк случайно инжектира дизелово гориво в ръката му, без да остави видими рани по ръката на медика. Този опит довежда д-р Хингсън до идеята за създаването на високоскоростни реактивни инжектори, които да могат да доставят точните дози от желаните лекарства, включително и някои местни анестетици.

Бързото развитие на икономиката, скоростта и надеждността "джет" инжекторите способстват за стартирането на множество проекти за масова имунизация, които са одобрени през 1956 г. Две години по-късно, д-р Хигсън създава Фондация "Тhe Brothers' Brother Foundation", реализирайки имунизационните проекти в Азия, Африка и Латинска Америка. Изчислено е, че над 900 милиона души по целия свят са получили ваксинация с "джет" инжектора срещу болести като холера, дифтерия, полиомиелит, едра шарка и коремен тиф.

Известен като "мирният пистолет", този инжектор (може да се види на снимката по-долу) е произведен от компания "Med-E-Jet Corporation" за пръв път през 1960 година. Д-р Хингсън бива награден в много страни, а през 1987 г. той получава наградата от президента на САЩ "Volunteer Action Award" в Белия дом.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.woodlibrarymuseum.org/museum/item/109/hingson-peace-gun

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиЛеченияЛюбопитноСпециалистиНормативни актовеБотаникаХранене при...НовиниНаправления в медицинатаОрганизацииАнкетиВидеоСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаКлинични пътекиТестовеЛайфстайл