Начало История на медицината Мисиите на българските военни медици от ВМА

Мисиите на българските военни медици от ВМА

От 1904г. до 2014г.

Мисиите на българските военни медици от ВМА - изображение

Основна част от задълженията на медиците от Военномедицинската академия е да помагат за опазването на живота на войниците по време на сражение. Тъй като това е тежка работа, която изисква както специализирани познания, така и практика, първата българска мисия е изпратена в Русия още по времето на Руско-японската война, през 1904. В нея участват общо 9 души, в това число и три медицински сестри. Целта на групата е не само да помага на пострадалите в сраженията руснаци, но и да черпи опит от колегите си - ветерани.

След като участниците в мисията се завръщат успешно в България, а действията им са отличени като адекватни и достойни за уважение, ВМА изпраща бригади към всички военни зони и горещи точки в началото и средата на 20-ти век. След Втората световна война медиците на ВМА помагат на пострадалите от опустошителните конфликти в Корея и Виетнам.

Най-дългата мисия, на която са се отправяли български лекари, е тази в Алжир. Бригадата тръгва през 1962-ра година, за да подпомогне местните медици, които имат значително по-малък опит. Медицинската помощ продължава близо 30 години. Благодарение на тази практика отношенията между България и Алжир се подобряват значително и лекарските служби в двете страни си кооперират и до днес.

Български военни медици

От 60-те години на 20-ти век мисиите на ВМА си поставят за цел да помагат при възможност на пострадали от целия свят. Затова нашенски медици се грижат за ранените в множество държави, между които Мозамбик, Никарагуа, Сирия и Ливан. Лекарите от Военномедицинската академия участват и в спасяването на цивилни след природни катастрофи. Мисии зад граница от този тип са пращани в Армения, Турция и др.

За първи път медици от ВМА участват в мисия на ООН през 1992-ра година. Бригадата се състои от 27 души и е част от военната част, изпратена в Камбоджа. Други участия на български военни лекари в мероприятия на ООН са тези в Босна и Херцеговина и Косово.

След 2004-та година българските военни медици участват и в мисии на НАТО. Наши сънародници се грижат за ранените в Афганистан, Кувейт и Катар.

У нас бригадите на ВМА предприемат акции за спасяването на човешки животи в почти всички природни бедствия, катастрофи и дори след терористичната атака в Сарафово. Акции на българските военни медици, свързани с българи, намиращи се зад граница са изпратените екипи за лекарска намеса в Бесарабия и сръбския град Босилеград.

От самото си основаване до наши дни над 6000 медици са участвали в множеството лекарски мисии и акции, организирани от ВМА.

Редактор: Георги Динев

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.vma.bg

Снимки: http://bnr.bg/es/post

http://www.vma.bg

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСпециалистиЗаведения