Начало История на медицината Мистериозната смърт на Ледения човек Йоци и лечебните му татуировки

Мистериозната смърт на Ледения човек Йоци и лечебните му татуировки

От -5300г.

Мистериозната смърт на Ледения човек Йоци и лечебните му татуировки - изображение

През 2014-2015 г. учените изследват татуировките на мумифицирания „Леден човек“ Йоци. За тяхна изненада те все още изглеждат изключително добре и си личат сравнително ясно. Антрополозите картографират мастилото на останките, които са на цели 5 300 години, посредством нова технология, която разкрива и татуировки, които не са били известни до този момент. Целта на изследването е учените най-сетне да разберат какво означават те. Но нека ви разкажем цялата история на Йоци и да съберем пъзела парче по парче.

Откриване

Откриването на Йоци
Откриването на Йоци

През септември 1991 г. двама туристи попадат на останките на Йоци, сгушен в един ледник, разположен на 3 210 м надморска височина в италианските Йоцталски Алпи, откъдето идва и името му. Поради лошото време и факта, че тялото му се подава само наполовина от леда, изваждането му отнема няколко дни. 

Йоци е бил висок около 1.65 м, тежал е около 61 кг и е бил на около 45 години, когато е починал. При откриването му мумифицираното тяло е тежи едва 13.750 кг. Тъй като тялото му е било покрито с лед над 5 000 години, то се е разложило само частично. Поленовият анализ на откритите растения, както в стомаха му, така и в обувките и по тялото му, и изотопният анализ на зъбния емайл сочат, че Йоци е прекарал детството си близо до днешното село Фелдтурнс, северно от Болзано, но по-късно се е преместил 50 км северно в долините.

Високото съдържание на мед и арсен в косата на Йоци, както и брадвата му, съставена от 99.7% чиста мед, навеждат учените на мисълта, че той се е занимавал с топене на мед. Антропологическият анализ на пищяла, бедрената кост и таза показва, че Йоци е водил активен начин на живот, свързан с чести планински преходи, което пък навежда на предположението, че той е бил или овчар, или търговец, който е пренасял стоката си (стопената мед или направените от нея сечива).

Здравословно състояние

Научните анализи показват, че Йоци е страдал от чревни паразити и по-специално власоглав червей (Trichuris trichuria). Компютърната томография разкрива, че три или четири от десните му ребра са пукнати, но по-вероятно постмортем от тежестта на леда. Върху единия нокът се забелязват три линии на Бо (Beau), които са индикация, че през последните 6 месеца преди смъртта си е боледувал три пъти. Последният инцидент е продължил две седмици. Износването на зъбите показва, че диетата му е била богата на въглехидрати. През 2012 г. ДНК анализ открива, че Йоци е имал лактозна непоносимост, което подкрепя теорията, че това състояние не е съвременно явление.

Митохиндриалното и автозомно ДНК сочат, че най-близките съвременни роднини на Йоци са южноевропейци като жителите на островите Корсика и Сардиния. Той е бил предразположен към атеросклероза и лактозна непоносимост и вероятно е най-ранният известен случай на лаймска болест. През 2012 г. е установено, че Йоци има много повече неандерталски гени в генома си, отколкото на съвременен човек от вида Homo sapiens.

В тялото на Ледения човек са открити и непокътнати кръвни клетки – най-старите, идентифицирани някога. Проби от стомашно-чревния тракт на Йоци показват наличието на щам на бактерията хеликобактер пилори (Helicobacter pylori), който е характерен днес предимно за Южна и Централна Азия и почти не се среща сред съвременните европейци. Той е най-близък до откриваните днес в Северна Индия.

Татуировки

Татуировките по тялото на Йоци са общо 52 и са направени със сажди: 19 групи от черни линии, с дебелина от 1 до 3 мм и дълги между 7 и 40 мм. Те включват успоредни на надлъжната ос на тялото му линии, както и черти от двете страни на лумбалния гръбначен стълб, кръстовидни знаци зад дясното коляно и на десния глезен и паралелни линии около лявата китка. Най-голяма концентрация от татуировки има по краката му – общо 12 групи линии.

Йоци и татуировките му Възстановка на Йоци
Картография на татуировките по тялото на Йоци Възстановка на Йоци

Начинът на нанасяне на татуировките е следният: повърхностният слой на кожата се пробива и в нея се втрива пепел. Тъмната кожа на Йоци и черното не предлагат голям контраст. За да го засилят, учените използват мултиспектрална техника за заснемане, която засича различните цветови нюанси на кожата – дори в невидимия спектър. Това повишава контрастта на тялото на Йоци и разкрива няколко татуировки на гърдите, които преди 2014 г. не са били забелязани.

Радиологичното изследване на костите на Ледения човек показват дегенерация, причинена от напредването на възрастта или повишеното натоварване – като остеохондроза и лека спондилоза в лумбалната област на гръбначния стълб, износване на коленните стави и тези на глезените. Тъй като разположението на татуировките кореспондира с тези заболявания (около кръста и ставите), учените изказват предположението, че те са част от лечебна техника за облекчаване на болките на Йоци, подобна на съвременните акупресура или акупунктура. Ако тази хипотеза се окаже вярна, терапията е с 2 000 години по-ранна от най-ранните сведения за употребата й в Китай (1000 г. пр. н. е.).

Татуировките може би маркират местата, където се е прилагала акопунктурата, или пък самите те са форма на лечение. От друга страна последната открита татуировка на гърдите не е свързана с никакво заболяване или поне такова, което е оставило следи. 

Татуировките на Йоци
Татуировките на Йоци

Причина за смъртта

В началото се е смятало, че Йоци е починал по време на страховита буря, застигнат от „бялата смърт“. По-късно рентгеновият анализ показва връх от стрела, загнезден в лявото му рамо. Раната вероятно е щяла да бъде фатална дори при съвременните медицински техники на лечение. Открити са и други наранявания по тялото му: охлузвания и прорезни рани по ръцете, китките и гърдите, както и церебрална травма, индикираща удар в главата. Йоци е починал от кръвоизлив: стрелата е счупила лопатката му, увредила е нерви и кръвоносни съдове, преди да се загнезди близо до белия дроб.

ДНК анализ открива следи от още поне 4 човека: върху ножа, стрелата и връхната му дреха. Според една от хипотезите Йоци е успял да убие двама човека със същата стрела, като и двата пъти е успявал да я извади от телата им, а кръвта по палтото му подсказва, че може би е носил на гръб ранен другар.
Според друга теория след смъртта си Йоци е бил погребан по-високо в планината, но впоследствие всяка пролет, при всеки цикъл на размразяване, течащата надолу вода е измествала тялото през хилядолетията. Доказателствата в подкрепа на тази теория не са напълно убедителни.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: 1. http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2015/01/30/scientists-mapped-otzi-icemans-61-tattoos/#.Wpj6r2rFIdV

2. https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96tzi

снимки: wikipedia.org; iefimerida.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиПсихологияАлт. медицинаНовиниЗдравни съветиЛечения