Начало История на медицината Мистериозното заболяване моргелоза: реалност или масова хистерия

Мистериозното заболяване моргелоза: реалност или масова хистерия

От 2001г.

Мистериозното заболяване моргелоза: реалност или масова хистерия - изображение

Всичко започва през август 2007 г. на семейна почивка в Ню Ингланд, САЩ. Пол заедно със съпругата му и двете му деца гледат „Хари Потър и Орденът на феникса“ и внезапно започва да го сърби всичко – краката, ръцете, тялото. Първата му мисъл е „бълхи“ – сигурно седалката в киносалона е пълна с тях.

Но оттогава насетне 55-годишният компютърен специалист от Бирмингам не се е разделял с усещането за постоянен сърбеж и мистерията със заболяването само се задълбочава. Когато Пол търка с пръсти пъпките, с които е осеяна кожата му, той усеща странни изпъкналости. Зловещи извънземни неща като тресчици. По-късно през 2008 г., докато съпругата му втрива медицински спирт в гърба му, по памучното тампонче забелязва странно синьо-черно оцветяване. Пол отива и купува микроскоп за 40 паунда и разглежда внимателно тампона. И тогава възниква въпросът „Какви са тези къдрави цветни влакна?“

След това написва думите „Влакна. Сърбеж. Парене. Кожа.“ в Google. И така разбира за съществуването на думичката „моргелоза“ и за заболяването, което се крие зад нея. Влакната са продукт на мистериозни създания, които живеят и се размножават в човешкото тяло. Продължавайки да чете, той осъзнава, че е получил най-лошия възможен отговор.

Мистериозното заболяване получава наименованието си през 2001 г. Негов кръстник е американката Мери Лейтао, чийто син се оплаква от болки около устата си и чувството за „буболечки“. Името произхожда от писмо на лекар от XVII в. След като го прегледала с детски микроскоп, Лейтао открива, че кожата му е покрита с необясними червени, сини, черни и бели влакънца. От този ден нататък Фондацията за изследване на моргелозата твърди, че са осъществили контакт с повече от 12 000 засегнати семейства.

Моргелозата е не само мистериозна, но и зловеща. Научните изследвания показват различни резултати: според едни влакната не са с животински, растителен или минерален произход, според други съдържат следи от органични протеини. Сякаш са спуснати от небето с… НЛО? Но най-странният факт е, че ако попитате медицинско лице, то ще ви каже, че такова заболяване не съществува.

Моргелоза
Мискропскопска снимка на влакната. Твърди се, че някои лабораторни анализи са установили, че влакънцата са трансгенно вещество, което е флуоресцентно и съдържа човешки, кравешки и бактериални протеини, както и полиетилен. Те се прикрепят към кожата, причинявайки дразнене и сърбеж и съдържат биологично вещество, което предотвратява зарастването на лезиите. При някои експерименти влакната се прегрупират при разделяне, мърдат и дори се възпроизвеждат…

Лекарите класифицират моргелозата като заблудително разстройство или още заблудителна паразитоза – т.е. по-скоро психическо заболяване.

Според статистическите данни състоянието е изключително рядко и най-често засяга бели жени на средна възраст – около 80% от засегнатите. Една група от учени, изследвали състоянието, изказва предположение за връзка между моргелозата и инфекция с паразита Borrelia spirochetes.

По-ранно проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията стига до заключението, че моргелзота е необяснима дермопатия, която не се причинява от инфекция или паразити. При тестовете са изследвани проби от кожа, кръв и урина на засегнатите.

Хората, които твърдят, че страдат от мистериозния синдром, се оплакват, че лекарите игнорират симптомите им и не ги взимат на сериозно. От своя страна лекарите казват, че тези пациенти отказват да приемат каквото и да е друго логично обяснение или диагноза. Реално заболяване или масова хистерия – учените все още нямат отговор на този въпрос.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: 1. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2011/may/07/morgellons-mysterious-illness

2. http://www.viewzone.com/morgellonsx.html

3. https://www.mayoclinic.org/morgellons-disease/art-20044996?pg=2 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияСнимкиБотаника