Начало История на медицината Митотична хипотеза, заменяща тази на С.Нaвашин за двойното оплождане при покритосеменните растения

Митотична хипотеза, заменяща тази на С.Нaвашин за двойното оплождане при покритосеменните растения

От 1947г.

Митотична хипотеза, заменяща тази на С.Нaвашин за двойното оплождане при покритосеменните растения - изображение

Дълго време хипотезата на Сергей Навашин, разкриваща особеностите на двойното оплождане при покритосеменните растения, не е била заменена с нова.

Едва през 1947 г. е предложена нова хипотеза от Е. Н. Герасимова-Навашина, с която се е дал нов тласък за изясняване механизма на двойното оплождане.

Това била т. нар. митотична хипотеза на двойното оплождане за придвижването на мъжките полови клетки към женските, която се базирала на данни, получени при изследвания върху Crepis.

Според тази хипотеза двата спермия, попаднали в зародишната торбичка, изпадат под влияние на намиращите се в дълбок митотичен покой ядра на яйцеклетката, синергидите и вторичното ядро и започват да се отблъскват, като се насочват по посока на женските ядра.

Те попадат в областта на митотичното вретено, останало след последното делене при формирането на яйцеклетката и полярното ядро (вторичното ядро). Поради тази причина посоката им на движение е точно ориентирана. Тези две ядра се разполагат на двата полюса на вретеното.

В митотичното поле спермиите се държат в състояние на ранна телофаза и се отнасят като дъщерни хромозоми, които се отправят към полюсите, където срещат женските ядра. С тях те се сливат, след което изпадат в митотичен покой.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНовиниЛайфстайлОткритияСнимкиЛюбопитноЗаведенияНаправления в медицинатаСпециалистиФизиологияАлтернативна медицинаЗдравни проблемиНормативни актовеМедицински изследванияЗдравни съветиБотаникаРецептиЕ-тата в хранитеЛеченияОрганизацииКомпании и организацииСпортТестовеКлинични пътекиСоциални грижиПроизводителиОбразованиеАнкети