Начало История на медицината Михаил Лобашев в ролята на преподавател по генетика

Михаил Лобашев в ролята на преподавател по генетика

От 1957г.

Михаил Лобашев в ролята на преподавател по генетика - изображение

През 1957 г. Лобашев е бил ръководител на Катедрата по генетика към Ленинградския университет.

Именно това е бил неговият най-успешен период от творчеството му, който е дал силно отражение върху развитието на катедрата, на съветската и световната генетика.

Заедно с това е ръководил и лабораторията в Кол туши. Лекциите, които е чел по генетика, дори били издадени в книга (учебник) "Генетика", станала впоследствие едно от най-добрите ръководства по генетика.

Първата задача, която Лобашев си поставил била да се опита да подобри преподаването по генетика съобразно съвременното равнище на нейното развитие и да създаде млади кадри за преподаватели. Лекционните курсове били на тема обща генетика, срав­нителна генетика, генетика на растенията и генетика на животните.

Поставил си за задача да се опита да разреши важни проблеми по физиология на мутационния процес, генетика на поведението, сравнителна и частна генетика, взаимодействие на гените на молекулярно равнище и др.

Поднасял по-изключително интересен начин своите лекции, с които заинтригувал не само студенти, но и преподаватели свои колеги от различните научноизследователски институти. Положил всички усилия да подготви своите студенти, които изпратил на специализация в големи световни лаборатории.

С течение на времето, бла­годарение на руския учен катедрата по генетика е станала център за преподава­не на генетиката и за подготвяне на кадри за Съветския съюз и за другите страни от социалистическия лагер.

Лобашев положил огромни усилия за обединяване на генетиците в Съветския съюз. Той е бил и един от организаторите на Всесъюзното дру­жество на генетиците и селекционерите "Н. И. Вавилов".

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНаправления в медицинатаЛайфстайлНовиниОткритияЛюбопитноСнимкиАлтернативна медицинаСпортЗдравни съветиОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпециалистиНормативни актовеТестовеЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети