Начало История на медицината Момичето от Егтвед, наричано „най-стилната жена на Бронзовата епоха“

Момичето от Егтвед, наричано „най-стилната жена на Бронзовата епоха“

От -1390г.

Момичето от Егтвед, наричано „най-стилната жена на Бронзовата епоха“ - изображение

През 1921-ва година датски археолози се натъкват на дъбов ковчег, заровен в покрайнините на селцето Егтвед. След като отварят саркофага, учените се натъкват на доста интересна находка - напълно запазени дрехи и аксесоари, принадлежали на момиче, родено преди повече от 3400 години.

Първоначално академиците заключват, че са открили тялото на видна жрица или жена на племенен вожд, тъй като освен облеклото, в ковчега са намерени още изящно изработена кутия за бижута, съдържаща бронзова игла и мрежа за придържане на коса. На корема на знатната дама е бил поставен бронзов диск, инкрустиран със слънчеви символи. Всички тези артефакти говорят за високия социален статус на починалата.

Серия от изследвания, извършени с модерна техника, показват, че жената е намерила смъртта си в следствие на боледуване едва на 17 години. Това е установено с помощта на химически и въглероден анализ, извършен върху запазените нокти, коса, зъби и части от вътрешните органи. Датските изследователи разбират още, че момичето е родено в днешна Южна Германия, в областта Шварцвалд.

Реплика на облеклото на Момичето от ЕгтведДрехите на девойката са се съхранили невероятно добре. Намереното облекло се състои от две части - къса вълнена туника и пола от кожени ремъци. Артефактите са изработени доста прецизно за времето си. Леката прилика с модерно облекло вдъхновява много режисьори на филми, чието действие се развива в Античността. Тъкмо затова момичето от Егтвед е наречена от историците „най-стилната жена на Бронзовата епоха“.

Майсторската изработка на облеклото и бижутата на намерената в Дания жена, в комбинация с нейната крехка възраст, създават неразрешим казус в средите на археолозите. Като се добави и фактът, че девойката е родена на стотици километри от родното си място, мистерията около нейния социален статус става още по-голяма. За да могат да дадат няколко възможни обяснения, учените продължават с химическите анализи на останките.

Те откриват, че жената е пътувала няколко пъти от родното си място до Дания и обратно. Те също така намират кожена торба, в която са съхранени кремираните останки на невръстно дете с неизяснен пол. Дрехите и аксесоарите й са изработен в Южна Германия, тоест в родината й. Това кара академиците да дадат няколко основни теории относно социалния статус на 17-годишната жена.

Първото твърдение, засягащо статута на момичето от Егтвед е, че тя е дъщеря на шварцвалдски княз, изпратена в Дания, за да се омъжи за тамошен владетел. Тази теория звучи най-логично на специалистите, тъй като са намерени веществени доказателства, които сочат, че преди 3400 години Южна Германия и Дания са основните военни и културни сили в региона. Според археолозите честите й пътувания са резултат от дипломатически мисии или просто от носталгия към родния дом.

Според втората теория жената е жрица, която пътува между двете царства заедно с невръстната си повереница. Археолозите базират това твърдение на базата на нейните бижута, покрити с религиозни символи. Те се основават и на данни от времето на ранната Желязна епоха, за която се знае, че жриците на германските народи са обикаляли свободно от племе в племе.

Аксесоарите на Момичето от Егтвед

Трета теория гласи, че девойката е представлявала рода си пред някаква военна или търговска институция в Дания. Според някои историци преди повече от 3400 години е било абсолютно възможно жена да говори от името на клана си, стига да няма братя или жив родител от мъжки пол.

Каквато и да е причината за пътешествията на момичето от Егтвед, намерените тленни останки са ясен белег за търговски и политически отношения между две влиятелни племена или по-скоро протодържави, намиращи се на стотици километри една от друга. Това кара учените да се замислят за мащабите на пътуванията, извършвани по време на Бронзовата епоха, както и бързината, с която хората за изминавали тези сравнително дълги разстояния.

Дрехите и аксесоарите на девойката от своя страна са уникален белег за майсторството, с което прадедите на днешните германци са умеели да създават красиви одежди, накити и бижута.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: en.natmus.dk

www.ancient-origins.net

Снимки: www.realmofhistory.com

http://sciencenordic.com

www.ancient-origins.net

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноИсторияСоциални грижиПроизводителиЛечения