Начало История на медицината Мумии, свидетелстващи за напредналата медицина в Египет

Мумии, свидетелстващи за напредналата медицина в Египет

От -3400г.

Мумии, свидетелстващи за напредналата медицина в Египет - изображение

Мумия наричаме тяло, преминало през серия от погребални ритуали. Те са били изключително характерни за Древен Египет, а разнообразните методи на мумифициране на телата на фараоните свидетелствата за това колко напреднало лечебното изкуство и колко детайлни познания за човешката анатомия и физиология имали египтяните.

Човешките мумии от Египет са едни от най-ценните артефакти от древността, разказващи за историята на медицината. В недалечното минало, вместо да се съхраняват в музеи мумиите са били обект на търговия. Считало се, че при стриване на прах, артефактите имали лечебни свойства и от тях се приготвяли лекарства. За щастие промяната в начина на мислене на хората проправя пътя за някои от най-забележителните открития в историята.

Джинджър"Джинджър" е мумия на жена, наречена така поради съхранените части от червена коса. Тя е най-известната от шестте естествено мумифицирани тела, открити в края на 19 век в плитки гробове в египетската пустиня. Мумията продължава да е изложена в Британския музей през 1901 г. Джинджър е живяла преди около 3400 г. До този момент изкуственото мумифициране в Египет все още не е обичайна практика, а телата са се запазили, защото били естествено сушени и консервирани в топлия пясък, в който били погребани.

ХатшепсутНай-известната жена фараон, наречена Хатшепсут царувала в Египет в продължение на около две десетилетия, управлявайки амбициозни проекти за изграждане на ценни нови търговски пътища. Починала е около 1458 г. пр. Хр. Археологът Хауърд Картър Открил кралската гробница в Долината на царете в Египет през 1902 година.

Когато той открива саркофаг няколко години по-късно установява, че той е празен. Така Картър открива отделна гробница, известна като "KV60". Погребалната камера съдържа два саркофага. В единия е положена дойката на Хатшепсут, а в другия е положена безименна жена.

През 2006 г. екип, ръководен от д-р Захи Хавас стартирал изследвания, целящи да докажат дали неидентифицираното женско тяло в KV60 би могло да е на липсващата царица. Най-съществената част от доказателствения материал е кътен зъб, намерен в дървена кутия, носеща името на Хатшепсут. След като сравняват зъба с горната челюст на мумията се оказва, че тялото действително е на  египетската владетелка.

Тутанкамон"Момчето цар", живяло в Древен Египет се възкачва на престола едва на девет години и управлява 10 години (около 1333-1324 пр. Хр.). През 1922 г. археологът Хауърд Картър намира забележителна гробница в Долината на царете в Египет. Въпреки няколкото тежки грабежи гробницата все още съхранявала изобилие от древни съкровища, включително много бижута и емблематичната масивна златна погребална маска. Откритието предизвика световен интерес към египтологията и Тутанкамон.

Рамзес IIСчитан от много историци за най-добре управляващ фараон на Египет, Рамзес II царува в продължение на шест десетилетия (ок. 1279-1213 г. пр.н.е.). Твърди се, че фараонът е живял над 90 години и е баща на над 100 деца. Тялото му е било първоначално погребано в Долината на царете, както е обичайно кралските особи, но впоследствие древните египетски жреци го преместват, за да предпазят тялото на владетеля от мародери. През 1881 г., мумията на Рамзес II е открита в Деир ел-Бахри, заедно с телата на повече от 50 други владетели и благородници. През 1974 г. археолози забелязват влошаващото се състояние на тленните останки, което ги принуждава да ги преместят в Париж.

Долината на златните царе


Разположена в западната чест на египетската пустиня, където се намира оазиса Бахария. Любопитна находка в долината е направена през 1996 година, когато по време на рутинна обиколка, магарето на пазача на антики се спънало в пролука в земята. Тази пролука разкривала коридор, водещ до погребална камера. Екип от археолози под ръководството на д-р Захи Хавас започва разкопки на мястото. По време на първите три експедиции са открили няколкостотин мумии, датиращи от гръко-римския период на Египет. Открито е и съкровище от древни египетски артефакти.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.history.com/news/history-lists/5-great-mummy-discoveries

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлЛичностиЛюбопитноСнимкиКомпании и организацииНаправления в медицинатаОткритияАлтернативна медицинаЗдравни съветиРецептиНовиниСпортКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииТестовеПроизводителиСоциални грижиОбразованиеБотаникаЛечения