Начало История на медицината Най-древните случаи на рак са регистрирани при египетски мумии на 4 000 години

Най-древните случаи на рак са регистрирани при египетски мумии на 4 000 години

От -2000г. до -332г.

Най-древните случаи на рак са регистрирани при египетски мумии на 4 000 години - изображение

Международен научен екип, в който участват учени от Университета в Гранада като проф. Мигел Сесилио Ботела Лопез от катедрата по Правна медицина, токсикология и физическа антропология, е регистрирал най-древните в света случаи на рак на гърдата и множествен миелом (вид злокачествено заболяване на костния мозък). Откритията са направени чрез компютърна томография на две мумии, намерени в некропола на фараоните в Кубет ел-Хауа в Асуан, Египет.

След подробния анализ на мумиите, международният научен екип е установил, че жената с рак на гърдата е починала около 2000 г. пр. н. е., докато мъжът с множествен миелом – около 1800 пр. н. е. И двата индивида принадлежат към управляващата класа (или поне към класата на благородниците) на царските египетски Елефантински фамилии.

Учените използвали компютърна томография, за да анализират мумиите. Скенерът предлага по-добри резултати от традиционните методи, които неизменно водят до значителна загуба на превръзките на мумията, както и частична деконструкция на самото тяло. Нещо повече, тази томографска техника е много по-прецизна що се отнася до разкриването на информация за вътрешността на мумиите, както и за улавянето на подробности за превързочните и балсамиращи методи, използвани от древните египтяни.

Компютърна томография е направена и на две напълно запазени мумии от Късния период (664-332 г. пр. н. е.) в древен Египет, чиито превръзки също били непокътнати. Проф. Ботела Лопез обяснява:

"И двете мумии са все още бинтовани в невероятни плащеници от многоцветни фаянсови мъниста, които наподобяват маска. Телесната структура на мумиите от този период е много добре запазена и може да различим много ясно как са изглеждали лицата им."

Чрез реконструкции, направени чрез специален софтуер, учените успели да направят подробни изследвания на мумиите от Късния период, като едната се оказва, че е на 9-годишно момче, а другата – на момиче в тийнейджърска възраст.

Същевременно от двете по-стари мумии са останали само кости и те са увити в значително количество превръзки. Това предполага, че техниките за балсамиране са се променяли през вековете и онези от тях, описани от гръцкия историк Херодот, са въведени едва през Късния период, или поне в южната част на Древен Египет – след X в. пр. н. е.

Научният екип, ръководен от д-р Мамоун, е направил скенерните снимки в университетската болница в Асуан. Те използвали компютърен томограф, който може да прави по 124 томографии едновременно и то с голяма прецизност. Екипът на болницата "Кампус де ла Салуд" в Гранада също е участвал в този мащабен научен проект.

Изследванията, направени на двете по-стари мумии, които разкриват доказателства за рак на гърдата и множествен миелом – най-древните регистрирани случаи до този момент – са позволили на учените да потвърдят, че заболяванията присъстват в човешката история от древни времена. Откритията на изследователите също така утвърждават, че тези индивиди са принадлежали към напреднало общество, разполагащо с достатъчно средства да се грижи за тях и да ги подкрепя през дългия курс на развитие на заболяванията във времена, когато не са били налични лекове и терапии за облекчаване на състоянието им.

В мумиите от Късния период не са открити следи от заболявания. В последствие учените изказват предположението, че остра инфекция е причината за смъртта на тези индивиди, тъй като през този период възпаленията или довеждат до смърт, или се излекуват за кратък период от време и не оставят следи в костите. Както в древността, така и сега инфекциите са най-честата причина за смърт по земното кълбо, въпреки различните варианти за лечение, които са налични днес.

по статията работи: Величка Мартинова

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171214101215.htm

снимка: ancientorigin.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗдравни съветиАлт. медицинаПатологияБотаникаФизиологияАнкетиЛеченияИзследванияНормативни актовеКлинични пътеки