Начало История на медицината Най-известната брадата дама в Новата история

Най-известната брадата дама в Новата история

От 1865г. до 1939г.

Най-известната брадата дама в Новата история - изображение

Клементин Деле е една от най-известните жени във Франция в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Тя не е нито политик, нито военен. Дамата става известна със своя необичаен външен вид, тъй като успява да си пусне гъста, къдрава брада.

Деле е родена в градчето Шомузи през 1865-та година. Още в младежките си години тя забелязва гъст мъх по бузите си и започва да го бръсне всеки ден, тъй като се срамува от особеността си. Така успява да запази своето лицево окосмение в тайна и води най-нормален живот. През 1885-та се жени за млад съдържател на местно кафене.

Един път, когато в близкия град Нанси пристига пътуващ цирк, цялото население на Шомузи се изсипва да гледа причудливите номера на акробатите и клоуните. Една от основните атракции е брадатата жена. Клементин Деле забелязва, че нейните съселяни гледат необичайно окосмената дама с открито възхищение и интерес. Затова след като циркът напуска региона тя се хваща на бас с един от клиентите си, че може да си пусне по-гъста брада от тази на цирковата изпълнителка.

Клементин Деле Първоначално нейният познат смята, че съдържателката се шегува, но когато Деле спира да се бръсне, успява да си пусне гъста брада, която е по-хубава от тази на някои от съгражданите й от мъжки пол. Много бързо необичайният вид на дамата привлича нечуван брой клиенти в кафенето. Някои от хората, дошли да зърнат брадатата жена, пристигат от други региони на Франция. Само след броени месеци заведението е преименувано на „Café de la Femme Barbe“, което в буквален превод означава „Кафенето на брадатата жена.

Скоро Клементин Деле става нещо като знаменитост и дори започва да разписва свои снимки, които продава на клиентите си. Самото заведение предлага на зяпачите картички и сувенири от обекта, а на касата стои самият съпруг на необичайно изглеждащата дама.

Около началото на 90-те години Деле придобива популярност в цяла Западна Европа. Жената получава множество покани да се присъедини към пътуващи циркове, да участва в изложби и дори да е жива атракция на търговски панаир в Щатите. Французойката отказва всички тези възможности да обиколи света, тъй като е много привързана към родното си място, както и към своя съпруг. Съдържателят губи здравето си още на младини и не е в състояние да пътува огромни разстояния.

Интересно е мнението на самата Деле към любопитството, който тя предизвиква в хората. От запазените нейни писма се разбира, че жената гледа на себе си като на звезда, а не като на природна аномалия. Според нея в света има и други брадати жени, но много малко могат да изглеждат представително със свободно пуснати бакенбарди и мустаци.

Освен с работата си в кафенето, Клементин запълва времето си с каране на колело и разходки с нейните кучета. Тя се изявява като огромен любител на животните и спортовете на открито. По време на Първата световна война става доброволка в медицинския корпус и служи като фелдшер в лазарет.

Две от най-известните снимки на Деле

Деле не успява да роди собствени деца, тъй като хормоналният дисбаланс, предизвикал емблематичното й лицево окосмяване, пречи на плода в матката да се развие. Затова тя и съпругът й решават да осиновят 5-годишно сираче, което да отгледат като собствена рожба. Осиновеното момиче печели сърцето на Клементин, понеже губи родителите си заради разразила се епидемия, наречена Испански грип.

През 1928-ма година съпругът на Деле умира. След като губи своя спътник в живота, дамата най-накрая се решава да пътува по света и прекарва 11 години от живота си в обиколки и участия в най-различни представления и изложби. Тя умира през 1939-та във френския град Епинал. На надгробната й плоча пише единствено „Тук лежи Клементин Деле, брадатата жена“.

Само след няколко години славата на французойката е напълно забравена. Никой не се сеща за кафенето й, нито за нейните вещи и снимки. Историята за необичайната дама се възражда през 2005-та година, когато антиквар-ентусиаст съвсем случайно намира и откупува нещата й от гаражна разпродажба в САЩ.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.thevintagenews.com

Снимки: www.thevintagenews.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияХранене при...ЛеченияСнимки