Начало История на медицината Най-известните случаи от живота на Диоген, наречен „Първият циник“

Най-известните случаи от живота на Диоген, наречен „Първият циник“

От -412г. до -323г.

Най-известните случаи от живота на Диоген, наречен „Първият циник“ - изображение

Диоген от Синопа е един от най-ексцентричните древногръцки философи. Известен е като „Първия циник“. Разбира се, няма нищо необичайно в това един мислител от древна Елада да основе своя философска школа. Само че Диоген изобщо не се доближавал до образа на класически античен философ. Докато неговите колеги живеят в сравнително охолство, водят лекции в дворците на местните управници и пишат дебели томове, обхващащи всички аспекти на техните идеи, Циникът нощува в изоставена делва и обича да обижда събралата се около него тълпа.

За съжаление историците не са успели да открият много сведения за произхода и ранния живот на ексцентричния мислител. От запазените биографични данни разбираме, че бащата на Диоген е принуден да напусне Синопа, тъй като е замесен във финансови измами. Бъдещият философ се премества със семейството си в Атина. Там Циникът проявява за първи път специфичното си чувство за хумор, след като неговият личен роб - Маней - бяга от домакинството. Когато приятелите на бъдещия философ го питат какво мисли за тази неприятна случка, той отговаря: „Щом Маней може да живее без Диоген, защо Диоген да не може да живее без Маней?“

Младият мислител става ученик на известния по това време аскет Антистен. ПО време на чиракуването си при знаменития философ Диоген решава, че благата на цивилизацията са основния корен на Злото у човека. Затова той изхвърля всичките си вещи, отказва се от привилегията да има доходи и дом и заживява в една изоставена делва на пазара в центъра на елинския полис, а единственото му притежание е дървена паница за вода.

Диоген става известен сред атинското общество като мъдър, но изключително циничен мислител. Някои от случките от живота на философа звучат като излезли от анекдот. Ето и някои от тях:

Диоген, стоящ в делвата сиВеднъж, докато обикаля из улиците на Атина, Циникът вижда сираче, което пие с шепи вода от локва. Вместо да съжали бедното дете, Диоген разбива собствената си купа в паважа, ядосан, че хлапето е успяло да го надмине по аскетизъм без дори да се старае.

Философът става известен и със своите проявления на ексцентричност докато говори с минувачите. Така например, когато гражданите питат Циника какво мисли за задоволяването на телесните нужди, той започва да мастурбира. Когато втрещената тълпа се отдръпва от делвата на мислителя, той се провиква“ Ех, да можех да задоволя и глада си, търкайки стомаха си“.

Роденият в Синопа мъдрец често обикаля из улиците на Атина със запален фенер в ръка. Необичайното в навика идва от факта, че той прави това през деня. Когато някой го попита защо му е необходим фенер, ексцентрикът отговаря, че търси поне един свестен човек.

Когато Диоген е заведен от местен атински аристократ да разгледа дома му, знатният гражданин моли мислителя да не плюе из красивите зали на жилището. Обиден от молбата, Циникът плюе в лицето на домакина и заявява, че това е единственото гнусно място в цялата къща.

Философът е известен със своите спорове с видния учен Платон. Диоген намира разсъжденията на своя колега за нелепи, лицемерни и изразени чрез ненужно помпозни фрази. Затова той посещава лекциите на съперника си, с цел да разсейва аудиторията. Докато слуша речите на Платон, Циникът често мляска шумно, оригва се или избухва в силен смях.

Когато Платон дава определение за човек  - Двукрако същество, което няма пера - Диоген нахлува на следващата лекция на колегата си с оскубан петел в ръка и казва: „Ето ти един човек, кажи ми какво не му е наред?“ Цялата публика избухва в смях.

Александър Македонски разговаря с ДиогенДруг известен спор между двамата мислители е дебатът за същността на предметите. Според Платон всяка вещ е предшествана от общата идея за нея. Тъй като иска да убеди циничния си колега в правотата си, той поставя пред живеещия в делва мислител една купа, след което му обяснява, че тази купа е плод на представата на човечеството за малък съд - „купност“. Диоген отговаря, че не може да види „купността“. Платон му казва, че за да видиш идеята имаш нужда не само от остър поглед, но и от остра мисъл.

Циникът решава да отвърне на словесния удар и пита своя колега: А къде е празнотата, предшестваща празната купа?“ След това потупва Платон по главата и казва: „Ще установиш, че тя е тук“.

Александър Македонски е изключително  впечатлен от учението на мъдреца от Синопа. По време на своето посещение в Атина пълководецът открива стоящия на улицата философ и го пита какво може да направи за него. Диоген се обръща и казва на великия предводител, че единственото, което може да направи за него, е да се мръдне встрани, защото му прави сянка. Императорът остава изумен от острата реплика и възкликва: „Ако не бях Александър, бих искал да съм Диоген“.

Последната знаменита история от живота на философа, която ще споменем днес, е неговото продаване в робство. Мислителят е пленен от пирати, които го продават на пазара на о. Коринт. Когато робовладелците го питат в какво е добър, Циникът отговаря: „Мога само да наставлявам хората“. Диоген е продаден на управника на острова и до края на дните си е ментор на неговите деца.

Редактор: Георги Динев

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Източници: www.theodysseyonline.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Diogenes

Снимки: upload.wikimedia.org

brainfodder.org/wp-content

encrypted-tbn0.gstatic.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноСпортИсторияРецепти