Начало История на медицината Утвърждаване в акушерската практика на САЩ на лежащата родилна поза

Утвърждаване в акушерската практика на САЩ на лежащата родилна поза

От 1765г.

Утвърждаване в акушерската практика на САЩ на лежащата родилна поза  - изображение

Странно или не, във Франция се наблюдава тенденция, при която нито литотомията, нито хоризонталната родилна поза се препоръчват от изтъкнатия медик Франсоа Морисо в средата на 1600-те. За това има определени причини.

Той се застъпва за това жените да раждат облегнати. Според Морисо тази родилна поза може да бъде по-благоприятна от физиологична гледна точка, а и е по-удобна за жената. Оспорваната във времето легнала позиция (за разлика от облегната) за пръв път започва да се използва в Съединените щати. Тя се различава от тези, наложени в европейските страни.

В книгата на д-р Казео, касаеща акушерството от 1884 г., се съобщава, че жените в Съединените щати раждат легнали, французойките облегнати, а английските родилки - лежат на лявата си страна. Германките, от друга страна, разчитат на акушерските столове.

От европейските акушерски практики става ясно, че американските акушерки се стараят да подражават на европейската традиционна практика – да се ражда в леглото. Каква е точната причина САЩ да се отклони от европейската традиция, обаче е неясна. Утвърждаването на легналата родилна поза (около 1834 г.) се приписва на Уилям Потс Деуис – един от тримата основни преподаватели по акушерство в университета на Пенсилвания.

Деуис твърди, че дорзалната поза на гръбначния стълб не е оптимално решение, въпреки че и той препоръчва жените да лежат настрани. Неговите писания подкрепят твърденията, че Съединените щати са се отклонили от европейската практика и че удобството на акушера е от решаващо значение. "Британските практикуващи акушери почти неизменно карат пациентките да легнат на една страна, докато тези в щатите ги карат да се разположат по гръб. Жената трябва да бъде поставена така, че да се премахнат и най-малките препятствия за манипулациите на акушера. Въпреки това, има разнообразие от мнения каква трябва да е тази позиция - някои препоръчват страничната, други на колене, а трети - по гръб, мнението ми съвпада с последното твърдение. Ето защо, когато е възможно, ще препоръчам тя да бъде поставена по гръб, както за мое удобство, така и за нейна безопасност. "

Връзки между литотомията и акушерство в САЩ

Уилям Шипън младши, първият доцент в Катедрата по акушерството и анатомия в Университета в Пенсилвания, е влиятелен лидер и преподавател по акушерство до смъртта си през 1808 г. Относно писмените трудове на Шипън американски учен казва: "Сред колониалните лекари, специализирани в областта на акушерството, един заслужава по-видно място."

Шипън основава болница във Филаделфия през 1765 година. Освен в областта на акушерството трудовете на Щипен сочат, че той е един от влиятелните американски литотомисти. За съжаление, малко от неговите писания са добре съхранени.

Друга връзка между двете процедури включва Хю Ходж, който също като Деуис, е част от управляващата структура в Медицинското училище в Пенсилвания. Подобно на Шипен, Ходж се обучава да извършва литотимии. Неговият наставник (Каспар Вистар) е литотомист и ученик на Шипън. Напълно видимо е колко е показателна връзката между акушерството и литотомията в Съединените щати в края на ХVIII век.

От средата на ХVIII-ти век до ХХ-ти век акушерските практики все още не са стандартизирани. Все още жените в САЩ раждат напълно легнали. Освен това, почти няма контрол над медицинското образование, а учебните заведения имат минимални изисквания към студентите. Тези обстоятелства забавят разпространението на влиянието на Шипен върху утвърждаването на облегнатата родилна поза, която, несъмнено, е засегната от предимството на лежащата.

Предимствата и недостатъците на раждането в дорзална поза при раждане и литотомия са обсъждани най-малко от времето на Енгелман (1882). Въпреки това не е направено кой знае какво за насърчаването на алтернативните позиции на раждане, които биха могли да бъдат по-добре приети и по-благоприятни за родилката, нейното дете и семейството като цяло. Приемането и налагането на позицията при литотомиите не се основава на солидни научни изследвания. Чрез проследяване на обстоятелствата, които са се изменили, когато родилната поза се променя, ние виждаме, че тенденцията на практика е резултат от междупрофесионалните борби на бръснар-хирурзите и акушерките, както и от развитието на акушерството, засегнато от практиката по извършване на литотомиите. Родилата поза се утвърждава, без да се проверява целесъобразността й.

Днес повече жени и техните семейства упражняват правата си, участвайки активно в родилния процес, за разлика от историческия прецедент, който разгледахме в поредица от статии, където важната промяна изглежда е повлияна от репутацията на видни личности и преобладаващите времеви обстоятелства. Понастоящем е възможно да се създадат и планират проучвания, които да оценяват различните родилни пози - опции, които имат важно значение за здравето и безопасността на родилката и новороденото.

По статията работи: Виктория Милова

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: Източник: http://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.77.5.636

Снимка: https://collectmedicalantiques.com/gallery/delivery-and-obstetric-forceps

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиНовиниСпециалистиЗаведения