Начало История на медицината Нанси Чанг и ролята й в борбата с алергиите и заболяванията на имунната система

Нанси Чанг и ролята й в борбата с алергиите и заболяванията на имунната система

От 1950г.

Нанси Чанг и ролята й в борбата с алергиите и заболяванията на имунната система  - изображение

През 1950 година родителите на Нанси Чанг заминават на меден месец за Тайван и така и не получават възможността да се завърнат в континентален Китай. Въпреки че семейството се сблъсква с редица финансови затруднения, Нанси се отличава като блестяща ученичка и успява да спечели стипендия да се обучава в университета "Браун", в Род Айлънд. На 19-годишна възраст девойката напуска Тайланд, само с 50 долара в джоба си. За да "убие" време в дългия полет до САЩ, Чанг чете "Двойната спирала" на Джеймс Уотсън – първия специалист, името на когото се свързва с разгадаване на структурата на молекулата на ДНК. Шестнайсет часа по-късно самолетът й се приземява в Бостън. Впоследствие младата жена се запознава с биографията на Уотсън, която така я впечатлява, че тя окончателно решава да последва стъпките на своя идол и да учи биология.

След придобиване на бакалавърска степен в Браун, Нанси е приета в медицинското училище в Харвард и, на практика, е една от първите му чуждестранни студенти. Там дамата се присъединява към Цзе-Уен Ченг, който ще й стане мъж и ще й помага и занапред да напредва в областта и да преодолее езиковата бариера.

Изследвания и и преподавателска дейност

В крайна сметка, Ченг успява да се сдобие с научна степен доктор по биохимия, а следдипломната й работа е в областта на изучаването на интерфероните. Когато приключва с обучението си, тя бързо си намира работа в биотехнологичната компания "Centocor", където израства в йерархично отношение; също така служи като ръководител на изследователския отдел на "Molecular Biology Group". В периода между 1986г. до 1992 година Чанг е асоцииран професор в колежа "Хюстън Бейлър" в медицинския отдел на Молекулярна вирусология.

Създаването на "Танокс"

През 1986 година, докато тя и съпругът й се изявяват като професори в Тексас, на тях им хрумва брилянтна идея за това как да се справят с алергиите, от които и двамата страдат. Идеята излиза от границите на само тяхното въображение и се преобразува в стартираща нова компания. Фирмата получава името "Танокс" ("Tanox") и е пионер в Америка в използването на хуманизирани антитела, насочени към B-клетките в лечението на алергична астма. Организацията, също така, провежда редица проучвания на възможностите за третирането на различни възпалителни състояния и болести, засягащи човешката имунна система.

Две десетилетия след като е поставено началото на "Tanox", небезизвестната компания "Genentech" придобива бранда. Що се отнася до Нанси, тя се отдава на инвестиране в млади предприемачи в областта на здравеопазването, а, едновременно с това, извършва благотворителна дейност във връзка с различни здравни образователни проекти в региона на Хюстън. Както се досещате, тя получава многобройни награди и е пример за една успяла жена в областта на биохимията.

По статията работи: Красимира Костадинова 

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.chemheritage.org/historical-profile/nancy-chang

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиИсторияНовиниЛайфстайлМикробиологияИзследванияЛюбопитноЗдравни проблемиАлт. медицинаЗдравни съвети