Начало История на медицината Научни проучвания на Мари Стоупс

Научни проучвания на Мари Стоупс

От 1910г.

Научни проучвания на Мари Стоупс - изображение

По време на престоя си в Манчестър, Мари Стоупс изучава различните въглища и събира на Glossopteris (семена на древни видове папрати). Англичанката се опитва да се докаже теорията на Едуард Зюс относно съществуването на Гондвана и Пангея.

По време на една от своите лекции за набиране на средства през 1904 г. Мари Стоупс се среща случайно с Робърт Фалкън Скот, който изказва потенциална възможност за доказване на теорията на Зюс. Страстта на Стоупс да докаже теорията на Зюс я кара да дискутира ентусиазирано със Скот възможността за съвместна експедиция до Антарктида. Впоследствие тя не се присъединява към експедицията, но Скот й обещава да донесе проби от вкаменелости, за да се осигури материал, доказващ правотата на теорията. Климатът на предлага температура, която е постоянно под 0° C. Тя не е подходяща за живот, така че вкаменелостите не представят доказателства за сериозни промени в биологичните условия за изследвания от експедицията геоложки период. Начинанието се проваля, а Скот умира по време на експедиция през 1912 година.

През 1907 г. Стоупс отива в Япония на научна мисия. Тя прекарва една година и половина в "Imperial University", проучвайки фосилизираните растения във въглищните мини на остров Хокайдо. Англичанката публикува дневник за японските си преживявания през 1910 година. По време на Първата световна война Стоупс се занимава с различни проучвания на въглища, които са изискани от британското правителство през 1918 г.

Мари Стоупс бележи успех в областта на брачните въпроси и контрола на раждаемостта. Това я кара да намали научната си работа, а последните й публикации са от 1923 г. Независимо от това, между 1903 и 1935 тя публикува серия от палеоботанически документи, които я поставят сред водещите британски палеоботаници на своето време.

Значимите научни проучвания на Мари Стоупс се оценяват високо. Неслучайно и до днес се използва схемата за класификация и термините, които е въвела по време на проучванията за въглищата. Англичанката е написала популярна книга през 1910 година на палеоботаническа тема. Озаглавена е "Ancient Plants" ("Древните растения"). Книгата, по думи на немалко хора изключително добре представя усилията на авторката да въведе хората, които не се занимават с наука в основите на палеоботаниката.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Stopes

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиЛайфстайлНовиниОткритияСнимкиНаправления в медицинатаЛюбопитноАлтернативна медицинаОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортСпециалистиНормативни актовеЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиЗаведенияОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаЛеченияАнкети