Начало История на медицината Начало на висшето фармацевтично образование в Русия през 1798 година

Начало на висшето фармацевтично образование в Русия през 1798 година

От 1798г.

Начало на висшето фармацевтично образование в Русия през 1798 година - изображение

Подготовката на медицинския персонал в специализирани учебни заведения в Русия започнала през 1707 година, когато с указ на Петър I от 25 май, 1706 година били създадени болнични учебни заведения и школи. Първите такива училища били открити в Санкт Петербург и Москва. В болничните училища се преподавало по "Фармацевтични науки" и се провеждали семинари в аптеките и фармацевтичните градини, които са съществували в болниците. Тези училища обучавали военните лекари, но за съжаление нямало специално подразделение за обучение на бъдещите фармацевти.

През 1786 година училищата се разделят от болниците и започнали да се наричат медико-хирургически училища. В същото време, било въведено званието професор, установила се и длъжността сътрудник-учител. Професорите по ботаника и химия започнали изнасят лекции в училищата, които имали изцяло химико-фармацевтична тематика.

През 1798 г., медико-хирургическите училища в Москва и Санкт Петербург били преименувани на Медико-хирургическа академия. На 28 юли, 1808 година към тях създадени от фармацевтични факултети за подготовка на фармацевтите. Така началото на образованието по фармация в Русия било поставено.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bibliofond.ru/view.aspx?id=513303

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКомпании и организацииИсторияЛюбопитноЛайфстайлГеографияСпортОрганизацииНормативни актовеЛичностиСнимкиОткритияСпециалистиОбразованиеАптекиНовиниСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаТестовеЗаведенияРецептиВидеоСтатистически проучванияПроизводителиБотаникаПсихологияИнтервютаФизиология