Начало История на медицината Необичайни практики, свързани с раждането в Древна Гърция

Необичайни практики, свързани с раждането в Древна Гърция

От -400г.

Необичайни практики, свързани с раждането в Древна Гърция - изображение

Знаете ли, че бъдещите майки в Древна Гърция били "жертви" на редица суеверия, касаещи цялостното протичане на родилния процес? Например, широко разпространено било схващането, че ако в родилната стая имало възли от каквото и да е било естество /на колана на майката, по венци на стените и т.н./, те задължително трябвало да се разплетат. Причината: всеки един от тях се смятал за пречка пред нормалното протичане на раждането и усложнявал положението на родилката. Иначе, в древногръцката акушерска практика биха могли да се открият безброй необичайни методи, при това – с доста съмнителна резултатност.

Още през четвърти век пр. Хр. Хипократ, а по-късно и Гален, препоръчвали "разтръскването" на бременната - основната идея на тази процедура била своевременното предизвикване на контракции. Процесът изисквал четири жени да хванат дамата с коремче – всяка "акушерка" държала по един от четирите крайника на родилката, и да я разтърсят силно най-малко десет пъти /и няколко пъти - в легнало положение/. Вярвало се, че този акт ще помогне на бебето да се "покаже" по-бързо на бял свят, а дали нещата са се развивали по план… можем само да гадаем. Интересното е, че споменатият ритуал по разтърсване продължил да се практикува и през Средновековието.

По-късно, прочутият учен Плиний Стари (29г. -79г.) също се занимал подробно с възможностите за улесняване на родилния процес. Неговите методи със сигурност могат да се похвалят с разнообразие, но не и с... особено привлекателност. За по-лесно раждане Плиний препоръчвал консумацията на напитка, приготвена от гъша сперма, смесена с вода. В екстравагантното "родилно меню" влизали и много други странни отвари – течност от матката на невестулка, както и свинска тор в прахообразна текстура. Списъкът с ритуали включвал още изгарянето на тлъстина на хиена под тялото на раждащата, както и увиването на кучешка плацента около бедрата й за облекчаване на родилните болки.

След всичко казано до тук, можем само да си мислим, че древногръцките родилни ритуали, със своята необичайност, имали за цел да отвлекат вниманието на дамите от родилния процес и да го накарат да изглежда като фасулска работа... на фона на всичко останало. 

Снимки: freeimages.com, bustle.com

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.bustle.com/articles/124640-6-bizarre-childbirth-myths-from-ancient-history

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаИсторияЛайфстайлСнимкиНовиниЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияХранене при...Социални грижиИзследванияПроизводителиСпортОрганизацииЛеченияЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиБотаника