Начало История на медицината Николай Дубинин в България

Николай Дубинин в България

От 1972г.

Николай Дубинин в България - изображение

По покана на Българската академия на науките акад. Николай Дубинин е бил гост на нашата страна през 1972 година.

Изнесъл е доклади пред научната общественост, посетил е редица институти, предал е няколко ста­тии за печат дал е интервюта за пресата, радиото и телевизията.

Без предварителни подготовки, той умело е успял да представи своите доклади и трудове.

Лятото на 1978 г Дубинин е бил делегат на научната сесия "Мястото и ролята на философията и науките в съвременния свят" във Варна и гост на секция "Биология" при СНРБ. В София е изнесъл няколко доклада и е осъществил срещи с някои български учени.

През 1980 г. на Конференцията по въпросите на културата, организирана от председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, ученият е изнесъл един от основните си доклади - "Социальная сущность человека", с който успял да предизвика много голям интерес.

Лятото на 1986 година Дубинин е участвал с пленарен доклад "Биологические последствия ядреной и химической войнь" на конференцията "Екологични и генетични проблеми от замърся­ването на околната среда" в град Враца.

През 1987 г. във връзка с 80-годишнината му Н. П. Дубинин е бил награден за втори път с орден "Ленин" от съветското правителство, а у нас се е провело тържествено юбилейно събрание, организирано от Съюза на научните работници. Българската академия на науките и Дома на съветската наука и култура.

Със своите постижения, Дубинин е дал голям тласък за развитие на българската генетика. Голяма подкрепа е получил и от своите сътрудници от Института по обща генетика, "Н. И. Вавилов" при АН на СССР.

Редица наши генетици са се учили в този институт като специали­занти и аспиранти. Разработването на съвместни теми играе голяма роля за развитието на българската наука.

Посещенията на акад. Н. П. Дубинин у нас са се посрещали винаги с голя­ма радост и интерес. Винаги е давал нови идеи и насоки в работата на българ­ските биолози.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Олга Дряновска, "Видни съветски биолози"

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЛичностиНовиниЛайфстайлОткритияСнимкиЛюбопитноНаправления в медицинатаСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииАлтернативна медицинаСпортЗдравни съветиАнкетиПроизводителиРецептиКомпании и организацииСпециалистиТестовеЗаведенияКлинични пътекиОбразованиеБотаникаЛечения