Начало История на медицината Нилс Алуал: диализа и ултрафилтрация

Нилс Алуал: диализа и ултрафилтрация

От 1942г.

Нилс Алуал: диализа и ултрафилтрация - изображение

Една от най-важните функции на бъбреците, допълваща филтрирацията на уремичните токсини, е отнемането на излишната вода от организма. Когато бъбреците не успяват, тази функция трябва да се поеме от изкуствен бъбрек, който е известен с името диализатор. Описаната по-горе процедура се нарича "ултрафилтрация" и „изтласква” под известно налягане плазмената течност от пациентите към диализаторните полупропускливи мембрани.

Диализатор на Алуал

През 1947 г., шведът Нилс Алуал публикува научен труд, описващ модифициран диализатор, който ученият разработва между 1942 и 1947 година. Медицинският животоспасяващ уред съчетава по по-добър начин нужните процеси за извършване на диализата и ултрафикацията от „изкуствения бъбрек на Колф”. Целофановите мембрани, използвани в този диализатор могат да устоят на по-високо налягане, поради специфичното им позициониране (между две защитни метални решетки). Всички те са плътно затворени в цилиндър, така че нужното налягане вече не е необходимо да се получи от кръвта, а по-скоро се постига с по-ниско налягане, захранващо се от самата диализа.

Статията е част от историята на:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://www.fmc-ag.com/262.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиОткритияЛайфстайлГеографияНовиниСнимкиСпециалистиНаправления в медицинатаЗаведенияНормативни актовеЛюбопитноАлтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияОрганизацииРецептиКомпании и организацииСпортЗдравни съветиТестовеКлинични пътекиОбразованиеСоциални грижиПроизводителиБотаникаАнкети