Начало История на медицината Нобелова награда и научно наследство на Рита Леви-Монталчини

Нобелова награда и научно наследство на Рита Леви-Монталчини

От 1986г.

Нобелова награда и научно наследство на Рита Леви-Монталчини - изображение

За съжаление научната общност първоначално не оценява значението и достойнството на откритието на растежния фактор на нервите. Впоследствие обществото осъзнава, че нервният растежен, придружен от действието на другите фактори, касаещи растежа, които биват открити по-късно, предоставят доста възможности за лечение на заболявания като Алцхаймер, безплодие и рак. За ключовото си откритие, направено съвместно със Стенли Коен, медиците биват наградени през 1986 година с Нобелова награда за физиология и медицина.
Рита Леви-Монталчини не почива на лаврите си, след като става Нобелов лауреат. През 1962 година италианската лекарка подпомага установяването и утвърждаването на Института по клетъчна биология в Рим. Леви-Монталчини продължава подобрява и оформя медицинската образователна основа, създавайки през 2002 г. Европейския институт за изследване на мозъка. Дори и към края на живота си, италианската лекарка продължава с ежедневното провеждане на изследвания. Тя е починала в Рим, Италия на 30 декември 2012 г., на възраст от 103 години.

Статията е част от историята на:

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://en.wikipedia.org/wiki/Rita_Levi-Montalcini

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиПсихологияТестовеЛичностиГеографияСпециалистиНормативни актовеКлинични пътекиЗаведенияОрганизацииАлт. медицинаНаправления в медицинатаПроизводителиОбразованиеОткритияБотаникаСпортЛечения