Начало История на медицината Нова техника за извършване на анастомоза, осигуряваща постоянен съдов достъп

Нова техника за извършване на анастомоза, осигуряваща постоянен съдов достъп

От 1967г.

Нова техника за извършване на анастомоза, осигуряваща постоянен съдов достъп - изображение

През 1968 година д-р Ларс Рьол от Хайделберг, Германия публикува своите резултати от извършването на 30 анастомози, при които страната на радиалната артерия се свързва с венозен край. Информацията е публикувана в медицинския журнал „Scandinavian journal of urology and nephrology”. Статията се казва Direct Arteriovenous Fistula for Hemodialysis”.

Чрез тази техника антебрахиалната черепна вена вече не е разположена (в по-голямата си част) в странично положение. Без това нововъведение не би било подходящо да се извърши успешна анастомоза от страна в страна. Впоследствие практиката за лигирането на периферните артериални кръвоносни съдове в крайниците започва да се прави единствено при пациенти, показващи реален риск да развият периферна исхемия.

Днес анастомозата, при която си свързват артериална страна с венозен край отдавна се е превърна в стандартна хирургическа процедура. Обработката на "свободния край" на вената, не бива да се подценява. Усукването и пречупването на кръвоносният съд за съжаление са сред най-често срещаните грешки, способстващи за провал в опитите за направата на артериовенозна фистула.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://ndt.oxfordjournals.org/content/20/12/2629.full#sec-23

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Направления в медицинатаКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияСпециалистиНовиниЛайфстайлСпортСнимкиНормативни актовеЗаведенияМедицински изследванияИнтервютаАлтернативна медицинаБотаникаОрганизацииФизиологияДиети