Начало История на медицината Няколко неприятни медицински практики, за които се радваме, че са останали в миналото

Няколко неприятни медицински практики, за които се радваме, че са останали в миналото

От 1201г. до 1925г.

Няколко неприятни медицински практики, за които се радваме, че са останали в миналото - изображение

Напоследък се наблюдава тенденция сред хората от Развитите страни да търсят алтернативни методи за лечение, базирани на древни практики. Разбира се, в това няма нищо лошо. Много от по-леките болести от типа на настинка и грип могат да бъдат преборени успешно с топъл чай, компреси и сън. В други случаи учените създават иновативни лекарства на основата на използвани в миналото церове.

Някои от медицинските практики в миналото обаче били не само неефективни, но и опасни. Днес ще ви представим кратък списък на няколко метода за лечение, както и някои козметични процедури, за които само можем да се радваме, че са останали в историята.

1 - Лечение с опиум, хашиш и други наркотични вещества.

През 19-ти и 20-ти век е много популярно да се предписват на боледуващите вещества, за които днес се знае, че са опасни наркотици. През Гражданската война в САЩ едно от основните болкоуспокояващи лекарства е опиумът. В края на сраженията изготвената медицинска статистика сочи, че над 400 000 души са се пристрастили към упояващото вещество. Съвременните учени смятат, че това се дължи на методът, който тогавашните лекари ползват, за да вкарат упойката в организма на пациента. Медиците от Дивия Запад инжектират опиум в мускулите на заболелите и ранените.

Друг случай на масово използване на силно пристрастяващи вещества, предписвани от лекарите, е регистрираната зависимост на жените от началото на 20-ти век към успокояващи лекарства. По това време на дамите се изписват множество силни психотропни вещества за всяка една „болежка“, тъй като на тях се гледа като на „слабия пол“. В резултат на това се появява изкуствено създадена вълна на зависими от медикаменти жени. Тогавашните „професионалисти“ отдават това на слабата воля на пациентките си…

2 - Хирурзите-бръснари.

Бръснар-хирургПо време на Средновековието и Ренесанса истинските лечители са твърде малко. Затова операциите се извършват от местният бръснар-хирург. Ако сте жител на Западна Европа през 15-ти век и имате сериозно възпален пръст на крака, единствената ви опция е да си насрочите час за ампутация при най-близкия до вас бръснар…

Всъщност „хирурзите“, занимаващи се и с оформяне на бради и прически, имат съвсем основна представа за човешката анатомия. Те лекуват своите пациенти чрез кръвопускане и/или ампутации. Друга интервенция, която те изпълняват е трепанация с шило. Те пробиват дупки в черепа на пациента, ако нещастникът проявява симптоми на мигрена, менингит, психическо разстройство или просто изглежда „обладан от демон“. Няма смисъл да споменаваме колко често операциите на хирурзите-бръснари завършват с фатален край.

3 - Козметични процедури, включващи кожни изгаряния и втриване на живак и олово в епидермиса.

Картина на красива девойка от 15-ти векМакар дори днес някои разкрасителни процедури да са леко болезнени, здравето на подложилата се на процедурата дама е гарантирано от извършващия интервенцията специалист. През 15-ти век обаче красотата наистина изисква жертви. Тогава еталон за женска хубост са високото чело, бледото лице и липсата на каквото и да били лицево окосмение, с изключение на тънки вежди. За да придадат допълнителна височина на челото си, дамите често скубят косите си, горят ги с химикали от рода на негасена вар или търкат предната част на главата си с абразивен камък.

Те премахват лицевото си окосмени по същия начин, с разликата, че за веждите и миглите си използват пинсети…

За да избелят лицата си, представителките на знатни родове използват пудри, съдържащи тебешир, живак, сребро, натрошени черупки от яйца, брашно и олово, комбинирани със зехтин. Получената паста придава призрачна бледност на ликовете на дамите, което през 15-ти век се счита за триумф на естетиката.

4 - Къпането се счита за нехигиенично.

От 16-ти до 18-ти век населението на Европа почти престава да се къпе. Това се дължи на факта, че медиците обявяват честото влизане във вода за основна предпоставка за множество болести. Те също така вярват, че отварянето на порите по време на гореща вана води до изтичане на жизнените сокове през кожата.

Аристократите, които държат на личната си хигиена, използват няколко подхода за почистване на телата си. Сред чистниците става популярна практиката да търкат торсовете и крайниците си с навлажнени кърпи. Други просто ползват изобилно количество парфюм. Миенето на ръцете и лицето със студена вода се препоръчва само сутрин, придружено от моментално избърсване на влагата от кожата.

5 - Ужасните условия на раждане.

Илюстрация на ераждаща жена от епохата на РенесансаПо време на Средновековието и Ренесанса основният фактор за смъртността сред младите жени е раждането. Това се дължи на факта, че родилният процес не се извършва в клиника, а в най-удобната за целта стая в къщата. Обикновено хигиенните условия са ужасни, тъй като помещението може да служи през останалите дни за спалня, кухня или склад.

Акушерките, подпомагащи раждането не са обучени специалисти, а по-стари жени, имащи личен опит в областта. Повечето дами, асистиращи на родилките, имат готовността не само да спират кръвоизливи или да обърнат бебето, в случай, че то не излиза с главата напред, но и да извършат кръщене, ако бебето няма много шансове да оцелее. При обилна кръвозагуба от страна на раждащата жена, много от акушерките извършват Цезарово сечение с нож или бръснач, за да спасят поне бебето.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ОткритияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноИсторияНовиниКлинични пътекиНормативни актовеЗаведенияСпециалистиГеографияОрганизацииСоциални грижиПроизводителиОбразованиеНаправления в медицинатаАлт. медицинаЗдравни съветиТестовеЛичностиБотаникаСпортЛечения