Начало История на медицината Няма да повярвате какво са консумирали алкохолиците в СССР

Няма да повярвате какво са консумирали алкохолиците в СССР

От 1985г. до 1991г.

Няма да повярвате какво са консумирали алкохолиците в СССР - изображение

Още през 1970-та година Венедикт Ерофеев увековечава изобретателността на руския гражданин, умеещ да се напие с минимално количество пари. В творбата си „Москва - Петрушки“ авторът разказва за необичаен „коктейл“ от бира, лепило БФ, шампоан, препарат за лечение на пърхот и инсектицид, който съгражданите му консумират. Според Ерофеев питието е толкова силно, че престрашилият се да отпие от сместа любител на спиртните напитки изпада за половин час в ступор, без дори да може да говори.

Като се има предвид ироничният характер на поемата, не можем да бъдем сигурни, че описаното от него питие е автентично. За съжаление обаче всички съставки, описани по горе, са консумирани от руските алкохолици през късните години на СССР.

Разбира се, нормалните граждани на славянската страна не употребяват подобни „коктейли“. В Москва най-популярните напитки по времето на Социализма са бирата, кавказкото вино и, разбира се, водката. Тези, които пиели спирт, извлечен от лепило и индустриални химикали, обикновено са хора от най-бедните прослойки на Съветското общество.

През 80-те години на 20-ти век в Русия консумацията на алкохол се увеличава значително. През 1984-та властите в СССР изчисляват, че средностатистическият „другар“ изпива по половин бутилка водка на ден… Правителството е шокирано от получените резултати и моментално взима строги мерки. През 1985 Михаил Горбачов стартира кампания за намаляване на алкохола. Руският политик започва кампанията си, тъй като смъртността в страната, причинена от алкохолно натравяне, се увеличава значително само за няколко години.

Милицоинер глобява жена за нелегално производство на домашен алкохол

След като заповеддта на Горбачов влиза в сила, производството на алкохол намалява, а цените са завишени нарочно. Тези мерки дават частичен резултат, Наистина, загиналите от прекалена употреба на спиртни напитки стават по-малко. От друга страна алкохолиците започват да консумират множество заместители на поскъпналите бира и водка.

По-долу ще посочим няколко способа, чрез които находчивите руски граждани извличат спирт от различни препарати и козметични продукти. Преди това обаче искаме да ви предупредим, че тези практики са изключително опасни и могат да доведат до натравяне, цироза, дихателни проблеми, слепота и дори смърт.

Най разпространеният метод за извличане на спирт от козметични продукти е чрез охладен винкел. Желязната тръба се оставя в снега за една нощ. След това в нея се изсипва шампоан или одеколон. Руснаците смятат, че всички съставки без алкохола замръзват при преминаването през ледено студената повърхност. Разбира се, това е абсолютно грешно и може да доведе до натравяне с химически препарати. Освен това спиртът, използван за направата на тези продукти, най-често е метилов.

За да извлекат алкохол от лепилото БФ (наричано от жителите на СССР Борис Федорович), находчивите съветски граждани изсипват индустриалната смес в купа и след това я разбъркват с дрелка, работеща на бавни обороти. Алкохолиците смятат, че по този начин смолистата част полепва по бургията, а спиртът остава в съда. Те не преценят, че лепилото съдържа още ацетон и други разтворими химикали, които остават в получената течност.

Други способи за добиване на спирт са палене на индустриални разтвори, прецеждане през плат и т.н. Най-често консумиращите тези получени в домашни условия спиртни напитки ослепяват или получават трайни мозъчни и сърдечни увреждания. Много от заболелите от панкреатит в Русия през 80-те години на 20-ти век признават, че са пили алкохол, извлечен от непригодени за консумация продукти.

Редактор: Георги Динев

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

Източник: www.rbth.com/history

Снимки: bsnews2.cbsistatic.com

i.pinimg.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ГеографияЗдравни съветиСнимкиНовиниПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияСоциални грижиЛайфстайлХранене при...ИсторияАнкетиБотаникаСпортТестовеВидеоХрани и ястияРецептиОрганизацииИзследванияЕ-тата в храните