Начало История на медицината Образование и обучение на Андреас Везалий

Образование и обучение на Андреас Везалий

От 1537г.

Образование и обучение на Андреас Везалий - изображение

Подобно на много други ренесансови лекари и художници, Андреас Везалий е движен от желанието да се знае всичко за начина на функциониране на човешкото тяло във всички негови аспекти. Непреодолимото желание да изучава анатомия чрез дисекции се проявява още в детството му. Момчето често оставяло след себе си оставяйки след себе си разчленени кучета, котки, мишки и къртици, които са задоволили любопитството на момчето. Може би още в тези начални моменти е започнало практическото обучение на един от най-известните ренесансови медици.

Андреас Везалий (син на градския аптекар) е изпратен в Париж, за да учи медицина. Започнал образованието си във френската столица, младежът бил много разочарован, откривайки да открие, че неговите учители по анатомия били изпитвали огромно удоволствие да се подиграват на трудове на Гален, в които са описани дисекции на мъртви кучета. След тези моменти практиката в началото на четиринадесети век (в Болоня) да се извършват дисекции на човешки тела станала, все по-популярна, а телата на екзекутирани престъпници били предоставяни на университетите,  за да се обучават младите медици.

Търсейки, по-голяма задълбоченост в обучението си по анатомия, Везалий взел решение да напусне Париж и да се завърне в Брюксел, където рискувал да влезе в затвор, защото откраднал тяло (от бесилката)  на осъден затворник, за да придобие цялостен скелет човешки скелет.
Медикът се премества и започва да учи в университета в Падуа, където той получава докторската си степен, а през 1537 година е назначен за професор по хирургия и анатомия. За съжаление там, а и навсякъде другаде, анатомичните демонстрации били силно ритуализирани събития (професора седял над трупа, четейки от Галенови трудове, а хирурзите и демонстраторите сочели към определените телесни органи). Медикът не одобрявал тази практика и провеждал самостоятелно дисекциите си. В резултат на това Везалий открил, че много от твърденията на Гален са неверни. За Везалий било немислимо да оспори знанията на Гален. Той обяснявал анатомичните несъответствия в записките от шестнадесети век и написаното в Галеновите текстове от втори век с възможността човешкото тяло да се е изменило коренно в сравнение с Древността. Везалий предложил и друго обяснение – бил сигурен, че Гален в повечето случаи не е провеждал дисекциите си на хора, а на маймуни, кози и свине.

Статията е част от историята на:

0.0, 0 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

1. http://web.stanford.edu/class/history13/Readings/vesalius.htm

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛичностиОбразованиеЛайфстайлНовиниСпециалистиЛюбопитноОрганизацииНормативни актовеТестовеЗдравни съветиГеографияСнимкиПсихологияСоциални грижиАнкетиЗаведенияКлинични пътекиАлтернативна медицинаПроизводителиНаправления в медицинатаОткритияБотаникаСпортЛечения